Κική Τζωρτζακάκη

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας ως οικογένεια;

Οι προτεραιότητες που έχουμε θέσει συχνά βρίσκονται στο αντίθετο σημείο από εκείνο που θα έπρεπε να είναι. Τα δύσκολα και λεπτά επιτεύγματα θα έπρεπε να κατέχουν την κορυφή της κλίμακας: Ψυχική και πνευματική υγεία, σωματική υγεία, ευρύτερη καλλιέργεια δεξιοτήτων, κοινωνικοποίηση, διασκέδαση, ανέσεις. Εμείς συνήθως αντιστρέφουμε την κλίμακα των αξιών και των επιδιώξεων και τοποθετούμε στην κορυφή τις ανέσεις, τη βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου της οικογένειας και κατόπιν τα υπόλοιπα. Η βελτίωση αυτή όμως προϋποθέτει σκληρή και πολύωρη δουλειά και απόλυτη αφοσίωση στο σκοπό αυτό.

 

Νομίζουν πολλοί ότι αν προσφέρουμε στο παιδί μας στέγη, τροφή, εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη αυτό θα μεγαλώσει σαν λουλουδάκι, χωρίς δυσκολίες και χωρίς προβλήματα. Ξεχνούν ότι κάθε άνθρωπος αποτελείται από ένα αδιάσπαστο σύνολο σώματος, πνεύματος και ψυχής. Μόνο η αρμονική ανάπτυξη των τριών αυτών μερών θα μας δώσει έναν υγιή και ολοκληρωμένο άνθρωπο. Η φροντίδα του σώματος και η παγίωση της σωματικής υγείας του παιδιού είναι σχετικά ευκολότερη γιατί είναι κάτι που φαίνεται.

Μια οικογένεια που έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την οικονομική άνεση, εύκολα μπορεί να προσφέρει στο παιδί καλή ποιότητα τροφής, καλές συνθήκες κατοικίας και γενικότερα μπορεί να μεριμνήσει για την περίθαλψη του και τη σωματική του άσκηση. Επίσης μπορεί να του προσφέρει καλή εκπαίδευση και καλλιέργεια των πνευματικών και σωματικών δεξιοτήτων του(ξένες γλώσσες, μουσική, αθλητισμός). Παραλείπει τελείως τον ψυχικό τομέα, σαν να μην υπάρχει ψυχή συναισθήματα πιεστικές ανάγκες στον ψυχισμό του παιδιού. Τα συναισθήματα συχνά προξενούν αμηχανία και προσπαθούμε να τα αποφύγουμε αντικαθιστώντας τα με υλικές προσφορές ή προτάσεις για διασκέδαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια