Μάνα και γιος, μια σχέση αγάπης και ορίων

Απόψεις
Μάνα και γιος, μια σχέση αγάπης και ορίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Φρόιντ που είχε μελετήσει την ελληνική μυθολογία, χρησιμοποίησε ως βάση το μύθο του Οιδίποδα για να διαμορφώσει τον όρο «οιδιπόδειο σύμπλεγμα». Σύμφωνα με αυτόν, κάθε αγοράκι μεταξύ τριών έως πέντε ετών αισθάνεται ερωτική έλξη προς τη μητέρα του και αντιζηλία και αντιπαλότητα προς τον πατέρα του. Αν η προηγούμεν

η σχέση των γονέων προς το αγόρι ήταν σχετικά καλή, αν οι γονείς δεν ήταν ούτε εξαιρετικά αυστηροί ούτε ενδοτικοί, τότε  το αγόρι ξεπερνά το στάδιο αυτό εύκολα και αρμονικά.

Το αγόρι ταυτίζεται με το γονιό του ίδιου φύλου, δηλαδή τον πατέρα του, και εξελίσσεται φυσιολογικά. Σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα που το αγόρι θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει.

Ο πρώτος έρωτας κάθε αγοριού είναι η μητέρα του. Συχνά έχουμε όλοι ακούσει αγοράκια να διαβεβαιώνουν πως όταν μεγαλώσουν θα παντρευτούν τη μαμά τους. Αυτή η ιδιαίτερα προσκόλληση και προτίμηση του αγοριού κολακεύει και συγκινεί τη μητέρα η οποία κατά κανόνα ανταποκρίνεται με θέρμη. Έτσι, αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο τους μια σχέση πολύ στενή συναισθηματικά, που μπορεί να καταλήξει σε αμοιβαία αδυναμία και προσκόλληση ή σε άλλες περιπτώσεις μονόπλευρη.

Ο χαϊδεμένος γιος μιας υπερπροστατευτικής μητέρας κατά πάσα πιθανότητα θα εξελιχθεί σε ένα πλάσμα άβουλο, ανεύθυνο, που θα έχει συνεχώς προβλήματα, τα οποία θα τρέχει να του λύσει η μητέρα του. Όταν παντρευτεί θα προσπαθήσει με χίλιους τρόπους να τοποθετήσει τη γυναίκα του σε θέση όχι συντρόφου, αλλά μητέρας , γιατί μόνο με διαρκή μητρική φροντίδα αισθάνεται σιγουριά.

Από το βιβλίο «Μαμά κόψε το κήρυγμα(κι εσύ μπαμπά επίσης)», Α΄ τόμος, Μητέρες και γιοι. Εκδ. Καλέντης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News