Ελληνίδα Μάνα, η "υπερπροστατευτική"

Απόψεις
Ελληνίδα Μάνα, η "υπερπροστατευτική"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα της σημερινής Ελληνίδας μάνας είναι ότι νιώθει πολύ μπερδεμένη. Συχνά καλείται να παίξει το ρόλο του πατέρα και αυτό της προ

σθέτει μια ακόμη δυσκολία. Επειδή στη σύγχρονη οικογένεια οι ρόλοι δεν είναι πια οριοθετημένοι και σαφείς, ο ένας γονιός συχνά μπαίνει «στα χωράφια», στις αρμοδιότητες και τους τομείς εξουσίας του άλλου.

Η Ελληνίδα μάνα είναι έντονα υπερπροστατευτική. Φοβάται την κριτική του συζύγου της και του οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου, φοβάται μήπως την θεωρήσουν αδιάφορη μάνα και φτάνει στην υπερβολή. Προστατεύει και φροντίζει ασφυκτικά το παιδί της και προσπαθεί να το έχει ολόκληρο το εικοσιτετράωρο κάτω από την άγρυπνη επίβλεψη της.

Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να κατανοήσουμε το μηχανισμό της υπερπροστασίας και να πείσουμε τον εαυτό μας να επιτρέψει στα παιδιά να μεγαλώσουν φυσιολογικά και σύμφωνα με την ηλικία τους. Με την υπερπροστασία η μάνα προστατεύει ουσιαστικά τον εαυτό της.

Επειδή την κυριεύουν διάφοροι φόβοι προστατεύει τον εαυτό της από το άγχος, την αγωνία και τα δυσάρεστα σενάρια που φτιάχνει για το παιδί της αναλογιζόμενη τους κινδύνους που το απειλούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News