"Πατέρας", ο σημαντικός του ρόλος στη ζωή των παιδιών

Απόψεις
"Πατέρας", ο σημαντικός του ρόλος στη ζωή των παιδιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για κάθε παιδί ο πατέρας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο. Από τότε που οι άνθρωποι οργάνωσαν τις οικογένειες το παιδί μεγαλώνει με δύο γονείς: τον πατέρα

και τη μητέρα. Ο πατέρας εκπροσωπεί το άρρεν κομμάτι της δημιουργίας: τη δύναμη, τη σταθερότητα, την προστασία. Τον έχει ανάγκη κάθε παιδί για το σωστό και φυσιολογικό του μεγάλωμα. Η προσέγγιση και η καλή επικοινωνία του πατέρα με τον γιο είναι πολύτιμη για την εξέλιξη και την ωρίμανση κάθε αγοριού.

Αγόρια που μεγάλωσαν ορφανά από πατέρα ομολογούν το κενό που έχει αφήσει μέσα τους η έλλειψη του. Αν είναι τυχερά μπορεί να υπάρξει ένας παππούς ή ένας θείος κατάλληλος για να γίνει πατρικό υποκατάστατο, οπότε τα προβλήματα είναι πιθανόν λιγότερα. Το ίδιο σοβαρά προβλήματα έχουν και τα αγόρια που μεγάλωσαν μ έναν πατέρα απόντα. Και στη δική τους ψυχή υπάρχει το κενό από την έλλειψη του και η λαχτάρα από την παρουσία του.

Για το κορίτσι ο πατέρα εκπροσωπεί τις σταθερές αξίες της ζωής, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μέσα από την παρουσία και την επικοινωνία της με τον πατέρα της η κοπέλα χτίζει τη σωστή ή λανθασμένη μελλοντική σχέση με το σύντροφο της. Δύσκολη ή διαταραγμένη σχέση με τον πατέρα την οδηγεί συνήθως σε λανθασμένες επιλογές συντρόφων, που διαιωνίζονται. Μέσα από κάποιον ασυνείδητο μηχανισμό, η κοπέλα διαλέγει πολύ συχνά σύντροφο που έχει πολλά κοινά σε βασικούς τομείς συμπεριφοράς με τον πατέρα της.

Κοπέλες που μεγάλωσαν ορφανές από πατέρα ομολογούν ότι η έλλειψη του είναι αγιάτρευτη, όπως και η νοσταλγία για την παρουσία του. Αισθάνονται σα να είναι απροστάτευτες σ’ αυτόν τον κόσμο, ακόμη και αν δείχνουν γεμάτες αυτοπεποίθηση και δύναμη. Άλλες κοπέλες που μεγάλωσαν χωρίς τη φυσική παρουσία του πατέρα τους επειδή οι γονείς τους χώρισαν ή επειδή ο πατέρας ταξίδευε ή έμενε αλλού λόγω δουλειάς, ομολογούν ότι σε κάθε άντρα ψάχνουν να βρουν τον πατέρα που δεν γνώρισαν ή που δεν βίωσαν και δεν χόρτασαν την παρουσία του και την επικοινωνία μαζί του!

Από το βιβλίο «Μαμά κόψε το κήρυγμα(κι εσύ μπαμπά επίσης)», Α΄ τόμος, Η δική μας οικογένεια. Εκδ. Καλέντης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News