«Μη φοβάστε τους καβγάδες, τις σιωπές να φοβάστε»

Ψυχολογία
«Μη φοβάστε τους καβγάδες, τις σιωπές να φοβάστε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως αντιμετωπίζουμε τους καβγάδες;

Για τις σχέσεις στα ζευγάρια και τους καβγάδες μίλησε η σύμβουλος γονέων Κική Τζωρτζακάκη στην εκπομπή «Ανδριανή». Η δυναμική της διαφωνίας, η έκφραση των συναισθημάτων από τη μία πλευρά και η έλλειψη επικοινωνίας από την άλλη.

Οι καβγάδες και οι σιωπές άλλωστε καθορίζουν την ποιότητα ων σχέσεων μας.

Όπως ανέφερε η κ.Τζωρτακάκη «όλοι μας με τη συμβίωση μαζεύουμε δυσφορία, η οποία μαζεύεται και μαζεύεται και κάποια στιγμή πρέπει να βγει. Δεν μας διδάξανε πώς να το βγάλουμε. Οπότε βγάζουμε με κάποια ευκαιρία στην επιφάνεια την οργή μας, το θυμό, την επιθετικότητα, τις απογοητεύσεις και τα ‘’πετάμε’’ στον άλλο. Συνήθως στον/στην σύντροφο και στα παιδιά. Αυτό όμως πάει αλυσιδωτά: Είσαι εσύ η προϊσταμένη μου και είσαι στις κακές σου και έρχομαι η άτυχη στη δουλειά και μερικές φορές χωρίς λόγο μου κάνεις μια κατσάδα…με ‘’στολίζεις’’ κανονικά. Αν έχεις και κακή γλώσσα μου λες και βρισιές, μου κάνεις προσωπική επίθεση, αλλά είσαι η προϊσταμένη μου. Εκεί λοιπόν τι πρέπει να κάνω; Με παίρνει να αντεπιτεθώ; Μάλλον όχι. Σιωπώ γιατί πρέπει να προστατεύσω το εργασιακό μου. Η οργή όμως βράζει μέσα μου και μέχρι να σχολάσω έχει πολλαπλασιαστεί γιατί την επεξεργάζομαι...».

Όπως περιέγραψε η κ.Τζωρτζακάκη το «φορτίο» ξεφορτώνεται στους δικούς μας ανθρώπους και ακριβώς σε αυτό το σημείο «βγαίνει» και η ανατροφή μας μέχρι τα 5 μας χρόνια, καθώς ακολουθούμε τα πρότυπα των γονιών μας και τον τρόπο που τσακώνονταν.

Tι θα πρέπει λοιπόν να πράξουμε στην περίπτωση του εργασιακού καβγά όπως αναφέρει:  «εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να κάνεις μια γρήγορη επεξεργασία και να αναρωτηθείς μήπως έχει δίκιο; Γιατί μπορεί και να έχει δίκιο (η προϊσταμένη). Αλλά αμέσως βγαίνει η έμφυτη αυτοπροστασία σου και θεωρείς ότι έχει άδικο. Αν έχει δίκιο πρέπει να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να της πεις ‘’ έχετε δίκιο’’.Αυτό αυτομάτως θα της χαμηλώσει τους τόνους. Αν έχει άδικο, που μπορεί υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα θα πρέπει να υψώσεις το ανάστημά σου και αφού σε ‘’λούσει’’ κανονικά να της πεις με ‘’αδικείτε’. Δεν είναι έτσι τα πράγματα».

Περισσότερα στην εκπομπή ''Ανδριανή"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News