Χωρίς παρωπίδες...

Απόψεις
Χωρίς παρωπίδες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στους χασικλήδες και τις πόρνες είδα περισσότερο Θεό»

...και χωρίς φανφάρες. Απλά, λιτά και απέριττά. Λόγια που με άγγιξαν αντικατοπτρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο επιχειρώ να προσεγγίσω την έννοια της πίστης στη ζωή μου. Ένα εξαιρετικό ερέθισμα για όσους ασχολούνται με το μυαλό και την καρδιά τους και διαρκώς αναζητούν απαντήσεις. Διότι κάποια πράγματα αξίζει να τα επικοινωνείς.

Απόσπασμα συνέντευξης του πατέρα Φιλόθεου Φάρου στον Θανάση Φωτίου

Πώς ορίζουµε την πίστη;

Πίστη δεν είναι να λες «Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα…». Αυτό είναι εύκολο. Πολλοί δε, αντιλαµβάνονται την πίστη µ’ έναν ωφελιµιστικό τρόπο. Ζητάνε συνεχώς από τον Θεό κάτι. Αλλά πίστη δεν είναι να ζητάς κάτι από τον Θεό, πίστη είναι να ζητάς τον ίδιο τον Θεό…

Γι’ αυτό χαρακτηρίσατε καταναλωτική τη σχέση πολλών πιστών µε τον Θεό;

Ναι, γιατί γι’ αυτούς ο Θεός είναι κάποιος που τον στέλνουν για θελήµατα. Κάποιος από τον οποίο ζητούν να τους εξασφαλίσει αυτά που θέλουνε. Τα οποία ως επί το πλείστον είναι υλικά πράγµατα. Ζητάµε από τον Θεό συνεχώς ανταλλάγµατα. Αυτό κάνουµε οι περισσότεροι..

Η αιωνιότητα υπάρχει;

Τι εννοείτε; Δεν έχετε προσέξει ότι στην Εκκλησία όλα συµβαίνουν τώρα; «Σήµερον της σωτηρίας ηµών το κεφάλαιο», «Σήµερον κρεµάται επί ξύλου…». Ο ίδιος ο Χριστός έχει δώσει απάντηση σ’ αυτό που µε ρωτάτε. «Αύτη δέ εστιν η αιώνιος ζωή, ίνα γινώσκωσί σε τον µόνον αληθινόν Θεόν». Εποµένως δεν πάµε ούτε στον παράδεισο ούτε στην κόλαση. Είµαστε! Η αιωνιότητα δεν είναι τόπος και χρόνος. Είναι τρόπος ύπαρξης. Πίστη, λοιπόν, για να επανέλθω στο προηγούµενο ερώτηµα, είναι να έχεις σχέση µε τον Θεό. Πίστη είναι να έχεις συναντήσει τον Ιησού Χριστό.

Έχετε συναντήσει στη ζωή σας άθεους που να βρίσκονται σε κοινωνία µε το Θεό;

Νοµίζω πως έχω συναντήσει πιο πολλούς άθεους που να είναι πιο κοντά στο θέληµα του Θεού, παρά υποτιθέµενους θρησκευόµενους.

Τι είναι η αµαρτία;

Πάντως δεν είναι προσβολή του Θεού, όπως µας δίδαξαν. Προσβάλλεται ο Θεός; Έχω εγώ τη δυνατότητα να προσβάλω τον Θεό; Βλάσφηµο µου ακούγεται. Η αµαρτία δεν είναι παρά µια αυτοκαταστροφική ενέργεια. Ο βιασµός της φύσης µας, που λέγαµε πιο πάνω.Αµαρτία, λοιπόν, είναι ό,τι ξεφεύγει από την αγάπη; Μπορείτε να το πείτε κι έτσι. Ό,τι βιάζει τη φύση µου, που είναι να αγαπώ.

Γιατί η Εκκλησία φορτώνει τον άνθρωπο µε τόσες ενοχές;

Δεν το κάνει η Εκκλησία. Εγώ το κάνω. Ο παπάς. Είναι δικές µας νευρώσεις. Γιατί, για παράδειγµα, ασχολούνται οι παπάδες τόσο πολύ µε το θέµα του σεξ; Επειδή έχουν οι ίδιοι άλυτα θέµατα. Και ένας δεύτερος λόγος είναι η επιβολή. Όταν κάνεις κουµάντο στη σεξουαλική ζωή του άλλου, τον έχεις.

Πάτερ, γιατί στις µέρες µας κρατά τόσο λίγο ο έρωτας;

Επειδή δεν είναι έρωτας. Κι όταν δεν είναι έρωτας, ακόµα κι αυτό το εκστατικό πεντάλεπτο πριν το ροχαλητό καταντά πληκτικό. Και το τέλος έρχεται.

Πηγή: Φιλελεύθερος. Πρώτο ερέθισμα: (Sofia Moutidou / Υoutube)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News