Κατερίνα Σαλαπάτα

Τρομολαγνεία – «κορωνοϊός» σημειώσατε... 1

Μη τυχόν και δεν πανικοβληθούμε...

«Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί - Παγκόσμιος τρόμος για εξάπλωση», «Πόσο θα διαρκέσει η επιδημία - Τι εκτιμούν οι ειδικοί», «Τρομακτική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα», «Είναι επικίνδυνος από απόσταση δύο μέτρων». ΜΠΟΥ!!! Τρομάξατε αρκετά;

Ο νέος ιός, ορμώμενος από μια επαρχία της Κίνας που αραιοκατοικημένη δεν τη λες (η Γουχάν μετρά 11 εκατ. πληθυσμό) πρόλαβε επί τη εμφανίσει του να δημιουργήσει και... πανικό εν Ελλάδι, ενώ στο όνομά του στήθηκαν μέχρι και διαδικτυακά “debate”, καθώς “γέννησε”, μεταξύ άλλων, και γλωσσικά μπερδέματα.

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο ιός, ο οποίος αποτέλεσε ξανά “τροφή” για τους τρομολάγνους; Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παραπέμπει σε κορώνα όταν τον δεις κάτω από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο - εξ ου και η ονομασία - ενώ απάντηση στο γλωσσικό μπέρδεμα μάς έδωσε ο γλωσσολόγος Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος προκρίνει τον τύπο “κορωνοϊός”, δηλαδή με “ω” στη δεύτερη συλλαβή και “ο” αντί για “α” στην παραλήγουσα, επειδή προέρχεται από τη λέξη “κορώνα”.

Κλείνω το κεφάλαιο “ετυμολογία” και συνεχίζω την ανάγνωση σε κατά τ’ άλλα έγκυρα site: «Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα έγινε ακόμη πιο βαρύς, φτάνοντας τους 106 νεκρούς». Μάλιστα, ας επιχειρήσουμε τώρα να διασταυρωθούμε με τη λογική. Η Κίνα είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας με το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Σε απόλυτους αριθμούς μετρά 1.395.380.000 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση που έγινε πριν από δύο χρόνια. Και “σπίρτο αναμμένο” να μην είναι κάποιος στα μαθηματικά, αντιλαμβάνεται το στοιχειώδες του πράγματος, δηλαδή το δυσανάλογο των μεγεθών (πληθυσμός-θάνατοι από κορωνοϊό). Όμως οι λέξεις παραδοσιακά έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν πανικό πολύ μεγαλύτερο από την απτή απειλή, η οποία στην περίπτωσή μας ΔΕΝ έχει καμία ισχύ, με την έννοια ότι ο ιός δεν έχει προλάβει - ακόμη τουλάχιστον - να περάσει τα σύνορα της χώρας μας. Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν αποκλείεται ως ενδεχόμενο, αλλά τη λύση δε θα τη βρούμε με το να μας προκαταλαμβάνει ο πανικός.

 

Οι επιστήμονες έρχονται για ακόμη μια φορά να μας “ξεστραβώσουν”. Ο κ. Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας & Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε πως οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι σε όλο τον κόσμο συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μια έκφραση που λέγεται «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ». Αξιολογείς δηλαδή έναν κίνδυνο για να δεις πόσο μεγάλος είναι. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν - και για να καταλήξουμε στην ουσία του πράγματος - φαίνεται ότι μιλάμε για έναν ιό λιγότερο επιθετικό από άλλους ιούς, που μας ανησύχησαν ουσιωδώς τα προηγούμενα χρόνια (SARS, Έμπολα, H1N1), άρα αυτομάτως ως φαινόμενο είναι υποδεέστερο άλλων μαζικών επιδημιών.

Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, μπορεί η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται ο κορωνοϊός να είναι γρήγορη, ωστόσο η θνητότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ακόμη κι αν ο κορωνοϊός περάσει τα ελληνικά σύνορα, ο κ. Γκίκας τόνισε πως πλέον έχουμε την εμπειρία να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο, ενώ υπάρχει και η υποδομή ώστε να δημιουργούνται γρήγορα εμβόλια και φάρμακα.

Άρα εν κατακλείδι... είναι στο χέρι του καθενός αν θα επιλέξει να αναμασά επικοινωνιακές πομφόλυγες, καλλιεργώντας τον τρόμο μέσα στο κεφάλι του ή αν θα επιλέξει να περνά από φίλτρα το καθετί που διαβάζει αναζητώντας την ψύχραιμη και επιστημονικώς τεκμηριωμένη άποψη, μακριά από άναρθρες “κραυγές” που τροφοδοτούν την παραπληροφόρηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια