Νέα τάξη πραγμάτων;  ή  Νέα: Τα πράγματα σε τάξη (;)  

Απόψεις
Νέα τάξη πραγμάτων;  ή  Νέα: Τα πράγματα σε τάξη (;)  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εχετε διαπιστώσει πως  μου αρέσει να παίζω με τις λέξεις. Να κάνω λογοπαίγνια, αναγραμματισμούς, δεύτερες αναγνώσεις σε λέξεις και έννοιες.

 Σίγουρα όμως χρησιμοποιώντας λέξεις, δεν παίζω. Πιο πολύ να εμβαθύνω προσπαθώ και (πιθανώς) να εκμαιεύσω νοήματα.

 Ετσι και τώρα, σε όλο αυτό το κύμα παγκόσμιων αλλαγών και έκρυθμων καταστάσεων, όπως καθημερινά εκτυλίσσονται και καταγράφονται, παρατηρώ και ερμηνεύω. Με πιο αντικειμενική ματιά και διάθεση, αποτραβηγμένη και ανεπηρέαστη -όσο αυτό καθίσταται δυνατό, μιας και μας αφορά όλους.

 Με κριτική ματιά και όχι επικριτική στάση, παλεύω να διαχειριστώ από τη μια τα συναισθήματατα, που πάνω-κάτω είναι κοινά σε όλους μας και από την άλλη τις ειδήσεις και  τα γεγονότα.  Την εξέλιξη των γεγονότων γιατί ακόμα όλα είναι ρευστά και ευμετάβλητα. Εξελίξιμα θα έλεγε κανείς, όμως αυτή τη φορά είναι υπό εξέλιξη κι όχι ακριβώς εξελίξιμα με την έννοια της θετικής προοπτικής (τουλάχιστον άμεσης).

Βλέπω τον παγκόσμιο χάρτη να αλλάζει. Προβλήματα και μετριότητες να αναδύονται σε σοβαρότατες και κρίσιμες- έκτακτες καταστάσεις.

 Αραγε μιλάμε για ιδιαιτερότητες χωρών ή  μήπως ιδιαιτερότητες κυβερνητών και προέδρων ασκούντων εξουσία,  που τελικά καθορίζουν με τη λήψη ή μη αποφάσεων (έγκαιρων ή καθυστερημένων..χρονικά) το γίγνεσθαι;

 Το γίγνεσθαι, γιατί το είναι ή το έχειν, μόνο από σταθερότητα που δε χαρακτηρίζεται πλέον.

 Σε μια στιγμή όλα αλλάζουν. Είναι αυτό που λένε όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος. Και άραγε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να περάσει όλο αυτό, για να το ξε-περάσει ο κόσμος και οι κοινωνίες; Ο χρόνος, τα μεγέθη, η θεωρία της σχετικότητας... όλα είναι πλέον σχετικά! Θα είναι όμως και.. θέμα χρόνου να επανέλθει η ζωή μας σε κανονικότητα; Μια κανονικότητα που δε θα θυμίζει τίποτε από το πριν.  Ολα δομημένα σε νέα βάση.  Και μιλώντας για βάση, ας θυμηθούμε την ιεραρχία σε επαγγέλματα και κλάδους. Εχετε αναλογιστεί ότι μέσα στους Ηρωες της Πρώτης Γραμμής, είναι βεβαίως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι όμως και οι αφανείς πλην όμως πολύτιμοι ήρωες και ηρωίδες, οι άνθρωποι στην καθαριότητα και την απολύμανση. 

 Ναι, η καθαρίστρια που είναι στη βάση, στα χαμηλά και ίσως θεωρούνταν και αμελητέα ποσότητα, η τελευταία τρύπα της φλογέρας (για κάποιους), η ανειδίκευτη- πιθανώς - αγράμματη, χωρίς πτυχία ή προοπτικές. .  ή μήπως η μάνα, η γυναίκα της βιοπάλης, του μεροκάματου και της εργατιάς που έχει φάει τα χρόνια της σε σκάλες, διαδρόμους, τουαλέτες...  Σε όλες τις πιθανές εστίες μικροβίων και μόλυνσης.

 Η καθαρίστρια και όλοι οι άνθρωποι -όχι μόνο γένους θηλυκού- που ειδικά πλέον δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη καθημερινά με τον ιό.

 Να τα λέμε και αυτα. Να εκτιμάμε, να αναγνωρίζουμε, να σεβόμαστε, να ενθαρρύνουμε και να ..χειροκροτάμε ΟΛΟΥΣ τους ΗΡΩΕΣ (φανερούς και αφανείς) !

 Λένε ότι ο κόσμος ξεχνάει εύκολα. Λένε ότι μόλις περάσει όλο αυτό, η ανάγκη να αφήσουμε όλες τις κακές αναμνήσεις πίσω θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε κανείς δε θα θέλει να τα κουβεντιάζει. Μπορεί. Μπορεί και όχι!

 Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι στο τέλος όλοι θα κριθούμε.

 Λάθος χειρισμοί,  ψευδείς ειδήσεις, εξάρσεις και υπερβολές που σκορπούν πανικό και σπέρνουν τρόμο, εγκληματικές πιθανώς αποφάσεις,  ανθρωποφαγία και ρατσισμός.. όλα και όλοι θα κριθούν.

 Θα κλείσω θυμίζοντάς σας από την αρχαία τραγωδία (θέατρο όμως βγαλμένο από τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων) ότι η αλαζονεία, έφερνε αργά ή γρήγορα τη νέμεση (δηλαδή τη θεία δίκη) , μετά την τίση (τιμωρία) και στο τέλος την κάθαρση!

 Ζούμε μια τραγωδία, όχι μόνο ελληνική αλλά παγκόσμια, που θα έχει τεράστιες απώλειες.. αλλά και κάθαρση, καθαίρεση.. όπως θέλετε πείτε το ή δείτε το!

 Αλλωστε σας ξε-καθαρίστηκα, ''παίζω'' μόνο με τις λέξεις - δεν παίζω .. γενικά !

 Ελπίζω να σας προβλημάτισα με μια ακόμη  . .  Σ-τροφή στη σκέψη!

 Να είστε υγιείς, να είστε ασφαλείς.

Μέσα (στα πράγματα και στο.. Σπίτι)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News