Γιώτα Αρχοντάκη

Κι αν έχεις κατάθλιψη... πειράζει;

Όταν κάποιος που μπορεί και να μη νοσεί, νιώθει να είναι ανώτερος...

Με έκπληξη παρακολουθώ τα τελευταία 24ωρα τα tweets και τις αναρτήσεις, τα «καρφιά» που ανταλλάζουν η Έλενα Ακρίτα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης με επίκεντρο την κατάθλιψη από την οποία πάσχει η γνωστή δημοσιογράφος. Η κ. Ακρίτα το «αποκάλυψε» - και βάζω τη λέξη μέσα σε εισαγωγικά, διότι πριν χρόνια το είχε ξαναπεί η ίδια - απαντώντας στον υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος σε ένα tweet του, μεταξύ άλλων, είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «μόνον το άρρωστο μυαλό της το ξέρει». Τότε ήταν που η δημοσιογράφος έγραψε για τη μάχη που δίνει τα τελευταία χρόνια, με τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μπογδάνο να αποσύρει «οποιαδήποτε διαμάχη με την κ. Ακρίτα, δημόσια ή δικαστική», και τον κ. Γεωργιάδη επίσης να γράφει πως «δεσμεύομαι να μη σας ασκήσω κριτική ξανά, αφού τώρα πλέον θα τα βλέπω υπό άλλη σκοπιά».

Κι έρχομαι τώρα εγώ, όχι ως ψυχολόγος αφού δεν έχω αυτή την ιδιότητα, αλλά ως άνθρωπος που προσπαθεί να έχει τις κεραίες του ανοιχτές, να πω ότι η υποκρισία μας, η άγνοιά μας και φυσικά η αδιαφορία μας για τέτοιες ασθένειες έχουν φτάσει σε... άλλο επίπεδο.

Με τρομάζει το γεγονός ότι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν δημόσιο λόγο, θεωρούν ότι η κατάθλιψη σε κάνει ανενεργό ή ακόμα και... τρελό. Ποιος είπε ότι ένα καταθλιπτικό άτομο δεν έχει κρίση; Ότι χάνει το μυαλό του και δεν μπορεί να κάνει πράγματα;

Ο άνθρωπος που πάσχει από αυτή την ασθένεια μπορεί να την αντιμετωπίσει. Δεν είναι μία απλή θλίψη, είναι κάτι παραπάνω, αλλά ξέρεις τι δεν έχουμε καταλάβει; Ότι κατάθλιψη μπορεί να έχεις εσύ, μπορεί κι εγώ. Μπορεί να έχει και ο γείτονας, ο οποίος κάθε πρωί που βγαίνει στο μπαλκόνι σε χαιρετάει με χαμόγελο. Κατάθλιψη μπορεί να έχεις κι εσύ και να μην το ξέρεις. Ίσως και να το ξέρεις και να δίνεις μάχη. Ίσα-ίσα που είναι προς τιμήν σου και θέλει κότσια να μπεις στη διαδικασία να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να επιχειρήσεις να αντιμετωπίσεις αυτά που συμβαίνουν μέσα σου. Είσαι πολύ πιο δυνατός από άλλους που... δεν έχουν κανένα πρόβλημα, όπως λένε.

Ας μάθουν, λοιπόν, πολιτικοί και μη πως, αν έχεις κατάθλιψη, μπορείς να δουλέψεις. Μπορείς να εκφέρεις άποψη. Μπορείς να μπεις με τα «όπλα» σου σε μία δικαστική διαμάχη. Μπορείς να κάνεις τα πάντα, αρκεί να το θέλεις, αρκεί να παλέψεις. Σταμάτα να υποκρίνεσαι ότι αυτή η ασθένεια είναι τόσο μακριά σου. Είναι δίπλα σου. Μπορεί να είναι ο διπλανός σου και να μην το γνωρίζεις ή να μην το γνωρίζει. Μπορεί να είσαι κι εσύ...

Φρόντισε τον εαυτό σου, είναι το πολυτιμότερο «δώρο» που θα λάβεις σε ολόκληρη τη ζωή σου.

Αποδέξου και μην κρίνεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια