«Εμείς σε αφήσαμε έγκυο; Φύγε!»

Απόψεις
«Εμείς σε αφήσαμε έγκυο; Φύγε!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η παιδεία πηγαίνει περίπατο...

Πέρασαν αρκετές μέρες από τότε που είδε το «φως» της δημοσιότητας ένα ντροπιαστικό βίντεο απευθείας από τη Λέσβο και όσο κι αν προσπαθώ, από το μυαλό μου δεν μπορούν να βγουν οι λέξεις που άκουσα, με κατοίκους του νησιού να στέκονται «φρουροί» στο λιμάνι της Θέρμης και να εμποδίζουν την είσοδο σε δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται μέσα σε βάρκα, μεταξύ των οποίων μία έγκυος και παιδιά.

Σε καμία περίπτωση δε θέλω να σταθώ στο αν πρέπει να μπαίνουν κι άλλοι πρόσφυγες στα νησιά ή όχι. Δε θα ασχοληθώ με το αμιγώς πολιτικό/γεωπολιτικό ζήτημα και τα σύνορα. Γράφω για τη συμπεριφορά, για τις λέξεις που άκουσα από ντόπιους. Για την παιδεία μας. Για λέξεις- «καρφιά». Για ένα απίστευτο θράσος, μια ειρωνεία που δε θα τη δικαιολογήσω και δε θα την κουκουλώσω με το πρόσχημα της έκρυθμης κατάστασης στη Μυτιλήνη και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια.

«Βενζίνα έχετε να γυρίσετε πίσω;».

«Τα σύνορα έκλεισαν, γιατί ήρθατε;... Πίσω στην Τουρκία».

«Να μπούμε σε μια βάρκα - ποιος έχει μια βάρκα; - και να τους τραβήξουμε μέσα».

Αυτές είναι μερικές από τις εκφράσεις που ακούγονται για τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται μέσα στη λέμβο.

Όσον αφορά στην έγκυο γυναίκα, δε σας κρύβω ότι αυτά τα λόγια κι αν με έκανε να ντρέπομαι όχι που είμαι Ελληνίδα, αλλά που είμαι άνθρωπος:

«Η άλλη είναι γκαστρωμένη. Κι επειδή είναι γκαστρωμένη; Κουνέλες...».

Και ακούγονται και ξανακούγονται τέτοιες φράσεις. Και ακούγονται και χειρότερα λόγια. Και, και, και... Και αναρωτιέμαι: Δε θέλεις να έρθουν άλλοι πρόσφυγες, άλλοι μετανάστες στο νησί σου; Το δέχομαι, το αντιλαμβάνομαι. Ποιος σου έδωσε, όμως, το δικαίωμα να μιλάς με τόσο άσχημο και εριστικό τρόπο σε ανθρώπους που επιπλέουν μέσα στη θάλασσα; Ποιος σου είπε ότι μία έγκυος γυναίκα δεν είχε κάτι καλύτερο να κάνει από το να βρίσκεται μέσα σε μία βάρκα; Μήπως σου είπαν τα παιδάκια ότι θέλουν να πηγαίνουν να κάνουν βόλτες από χώρα σε χώρα μαζί με άλλους 50 ή 100, αντί να πηγαίνουν σχολείο ή να τρέχουν στη γειτονιά τους;

Ποιος είσαι εσύ που ξέρεις 100% ότι αύριο δε θα είσαι στη θέση τους; Και τότε, ούτε τη δική σου γυναίκα θα την έχει αφήσει έγκυο κάποιος από την αντίπερα όχθη. Εσύ θα την έχεις αφήσει έγκυο. Αλλά θα της μιλάνε άθλια. Κι εσύ θα αναρωτιέσαι πού πήγε η ανθρωπιά. Την ώρα που εσύ ο ίδιος την έχεις χάσει την ανθρωπιά σου και η καμπούρα σου είναι η μοναδική την οποία δεν κοιτάζεις.

(Κεντρική φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News