Δημήτρης Σταθακόπουλος: Η στρατηγική Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την επανεκλογή του

Απόψεις
Δημήτρης Σταθακόπουλος: Η στρατηγική Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την επανεκλογή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Σταθακόπουλος μίλησε ακόμη για τις ημερομηνίες των 100 χρόνων από την Συνθήκη της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου αλλά και της γέννησης της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν 100 χρόνια στις 29 Οκτωβρίου

Ο νομικός Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρας Παντείου Πανεπιστημίου ( Οθωμανική Κοινωνία –ιστορία και πολιτισμός ) Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών ( ΕΤΕΜ ) του Παν. Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ), με αφορμή την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, ξετυλίγει τις πρώτες σκέψεις του για το πώς θα κινηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά τα Ελληνοτουρκικά.

Στρατηγικά, η Τουρκία του Ερντογάν θέλει ενεργητικό ρόλο σε όλο το πεδίο των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, με επιδίωξη έναντι της Ελλάδας την απόλυτη δορυφοροποίηση της ακόμη και στα προνομιακά για την Ελλάδα ενεργειακά πεδία, που όμως στην εσωτερική μας ατζέντα επί της ουσίας είναι στα αζήτητα ακόμη και την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Σταθακόπουλος μίλησε ακόμη για τις ημερομηνίες των 100 χρόνων από την Συνθήκη της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου αλλά και της γέννησης της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν 100 χρόνια στις 29 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν θα παίξει και επί του πεδίου με κινήσεις κατά βάση φραστικές ως προς τους συμβολισμούς που θέλει να περάσει.

Αναλύει ακόμη, την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας σε σχέση με τα Ελληνικά συμφέροντα, ενώ αναφέρεται και στις επιλογές Ερντογάν στη νέα 5ετή θητεία του, με στόχο την υστεροφημία του και την δρομολόγηση της διαδοχής του, όχι κατά ανάγκη όπως αναμένουν οι περισσότεροι από τον πολιτικό του χώρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News