Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον 98.4: Διαρκής παρατήρηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Μεσαρά

Κρήτη
Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον 98.4: Διαρκής παρατήρηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Μεσαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας στον 98.4 ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν επιφανειακός και πανομοιότυπος με τον καταστρεπτικό του Αρκαλοχωρίου ακόμη και στην διεύθυνση του, παρότι οι δύο περιοχές δεν συνδέονται σεισμικά

Ο διακεκριμένος σεισμολόγος και μέλος της διοίκησης του ΕΛ,ΜΕ.ΠΑ.   Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας πριν και μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο τον ηπειρωτικό χώρο της Μεσαράς, τονίζοντας ότι μετά από 48 ώρες θα μπορούμε να μιλάμε με απόλυτη ασφάλεια για το αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό αυτόν των 5,1 ρίχτερ, παρότι η μετασεισμική ακολουθία, δημιουργεί μια εικόνα προς την κατεύθυνση του κύριου σεισμού.

Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν επιφανειακός και πανομοιότυπος με τον καταστρεπτικό του Αρκαλοχωρίου ακόμη και στην διεύθυνση του, παρότι οι δύο περιοχές δεν συνδέονται σεισμικά.

Αντίθετα υπό εξέταση πρέπει να είναι το ρήγμα στην περιοχή της Πόμπιας, ενώ προβληματισμός υπάρχει για το γεγονός ότι εκδηλώθηκε στη στεριά κι όχι στη θάλασσα, άρα χρειάζεται μεγαλύτερη εγρήγορση.

Ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί ότι δεν θα ήταν λάθος για καλύτερη επεξεργασία των δεδομένων και των πληροφοριών από την περιοχή, ακόμη και η διαδικτυακή συνεδρίαση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου.

Τονίζει δε ότι σε μια σεισμογενή χώρα όπως η δική μας τα τοπικά, περιφερειακά και κεντρικά σχέδια με βάση το σχέδιο "Εγκέλαδος" θα πρέπει να είναι διαρκώς ενεργά και επικαιροποιημένα.

Ο κ. Παπαδόπουλος  μίλησε ακόμη για τα μεγάλα ερωτηματικά που γεννάει η σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό κόλπο, που οι επιστήμονες πρέπει σύντομα να απαντήσουν. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News