Γιώργος Σαχίνης

Κώστας Πικραμένος: Debate χωρίς ουσία και η κάλπη του... Μεσονυχτίου

Ο κ. Πικραμένος στον 98.4

Ο Κώστας Πικραμένος, Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting, εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Πολιτικού Ισλάμ, μιλάει στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και αναλύει μεταξύ άλλων :

1) Για Επιτροπή Pega

Τα συμπεράσματα της Επιτροπής ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σύνθεση των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ισπανία, τη Πολωνία και την Ουγγαρία. Πέρα από τις καθαρά θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο άρσης απορρήτου και δικλείδων ασφαλείας η Επιτροπή κάνει και προτάσεις out of the box. Για παράδειγμα την μην υπαγωγή της ΕΥΠ στον Πρωθυπουργό και έναν ενιαίο ορισμό της Εθνικής Ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και στα δυο θέματα  ο κ. Πικραμένος θέτει  σοβαρές ενστάσεις

2) Καραιβάζ - Χαρτούμ

Μέσα από τα δημοσιεύματα του Τύπου προκύπτει μια "ιδιαίτερη" σχέση, όπως λέει ο κ. Πικραμένος, μεταξύ της δολοφονίας του δημοσιογράφου Καραιβάζ και του εμφυλίου στο Χαρτούμ. Πρόσωπα σε επιμέρους δικογραφίες έχουν σχέσεις και γνωριμίες με κοινό σημείο αναφοράς τον μικρόκοσμο της ΕΥΠ. Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για σενάριο τηλεοπτική σειράς στο Netflix αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.

3) Τουρκικές εκλογές

Έχει χοντρύνει πολύ το παιχνίδι. Όλα είναι πιθανά από νοθεία μέχρι πολιτικές δολοφονίες. Περίπου 1000 άτομα του στενού κύκλου του Ερντογάν έχουν μπει σε κατάλογο απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία για να μην μιλήσουν για τα έργα και τις ημέρες του Σουλτάνου σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές. Το καθεστώς θα παίξει τα ρέστα του. Ούτε οι Υπηρεσίες Πληροφοριών δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι το βράδυ της 14ης Μαΐου.

4) Για τον Ισραηλινό στρατό η Χαμάς και η Παλαιστινιακή  Τζιχάντ θεωρούνται ξερόχορτα που κάθε 6 μήνες πρέπει να τα " κόβουν"  με στοχευμένες επιχειρήσεις. Κατά πόσο η χθεσινή δολοφονία των ανώτερων στελεχών της Παλαιστινιακής Τζιχάντ είναι μεμονωμένο περιστατικό ή εντάσσεται στην προετοιμασία για ένα πόλεμο με το Ιράν θα το δούμε πολύ σύντομα. Με βάση τις Ισραηλινές Υπ. Πληροφοριών η Τεχεράνη έχει ποσότητα εμπλουτισμένου ουράνιου για κατασκευή 5 πυρηνικών βομβών.

5) Στο debate θα ακούσουμε πάλι τσιτάτα και μονολόγους με σπόντες σε προσωπικό επίπεδο. Θέματα ουσίας όπως το δημογραφικό, η ασφάλεια των μεταφορών, η αρχιτεκτονική εθνικής ασφάλειας δεν πρόκειται να συζητηθούν γιατί είναι "καυτές πατάτες".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια