Γιώργος Σωτηρέλης: Οι εκλογές απλής και ενισχυμένης αναλογικής και ο σχηματισμός κυβέρνησης

Απόψεις
Γιώργος Σωτηρέλης: Οι εκλογές απλής και ενισχυμένης αναλογικής και ο σχηματισμός κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το σύστημα της απλής αναλογικής, για να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται ποσοστό πάνω από το 46% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας στον 98.4, αρχικά σχολιάζει την απόφαση του τμήματος του Αρείου Πάγου για την απαγόρευση καθόδου στο κόμμα Κασιδιάρη και όχι στο εκλέγεσθαι του ιδίου, όπως σημειώνει. Στη συνέχεια αναλύει τι σημαίνουν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, με ένα σύστημα απλής αναλογικής και τι με ένα μικτό σύστημα αναλογικής που θα είναι οι επόμενες, εφόσον σε αυτές της 21ης Μαΐου, δεν προκύψει σχηματισμός κυβέρνησης που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής, για να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται ποσοστό πάνω από το 46% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής). Κύριο χαρακτηριστικό του νόμου 2016 της απλής αναλογικής είναι ότι σχεδόν απαγορεύει τις μονοκομματικές πλειοψηφίες. Από το σύστημα αυτό δεν μπορεί να προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει κανένα μπόνους εδρών. Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση στις 21 Μαΐου, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2020. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό το πρώτο κόμμα αν καταφέρει να λάβει πάνω από 25% παίρνει μπόνους 20 εδρών. Από το 25% πάνω, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο άνω του 40%. Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News