Νίκος Μιχαηλίδης: Η Ελληνική αμφισημία "δεδομένων" και η Τουρκική ενιαία αναθεωρητική πολιτική

Απόψεις
Νίκος Μιχαηλίδης: Η Ελληνική αμφισημία "δεδομένων" και η Τουρκική ενιαία αναθεωρητική πολιτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσει τελικά στη πολιτική σκηνή, θα προωθήσει στο πυρήνα της την ίδια αναθεωρητική πολιτική με στόχευση να καταστεί η Τουρκία ο μεγάλος περιφερειακός παίκτης στην περιοχή, είπε ο κ. Μιχαηλίδης μιλώντας στον 98.4

Ο Νίκος Μιχαηλίδης είναι διδάκτορας ανθρωπολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου Princeton (Πρίνστον) και σήμερα αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι. Έχει διεξαγάγει επιτόπια έρευνα στην Τουρκία. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Rutgers και Princeton.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 αναφέρθηκε στην ανεξήγητη σιωπή όλου του πολιτικού συστήματος, στις αναφορές από το φόρουμ των Δελφών του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, με την εξίσωση θύτη και θύματος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Αναρωτήθηκε αν υπάρχει σε εξέλιξη προσυννενοημένη ατζέντα διαλόγου και παραχωρήσεων προεκλογικά, που θα αρχίσει να ενεργοποιείται μετεκλογικά και περιέγραψε την  ενιαία στάση της Τουρκίας σε ζητήματα στρατηγικού βάθους. Όπως είπε, η Τουρκία ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσει τελικά στη πολιτική σκηνή, θα προωθήσει στο πυρήνα της την ίδια αναθεωρητική πολιτική με στόχευση να καταστεί η Τουρκία ο μεγάλος περιφερειακός παίκτης στην περιοχή.

Αντίθετα, η Ελλάδα εμφανίζει μια εντυπωσιακή "αμφισημία" στρατηγικής ως "δεδομένος" σύμμαχος. Από την μία μπαίνει σε μια εντυπωσιακή αγορά εξοπλισμού και από την άλλη με τις στρατηγικές  της δεν αιτιολογεί ότι αυτοί οι εξοπλισμοί, έχουν στόχευση το ρόλο και την θέση ισχύος της  στην περιοχή. Μιλάμε για Χάγη, χωρίς να περιγράφουμε επακριβώς την εννοούμε , την ώρα που παίρνουμε όλο και πιο εμφατικές αποστάσεις από την Κύπρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News