Τάσος Λαυρέντζος: «Το Νο1 εθνικό πρόβλημα, το Δημογραφικό, εκτός προεκλογικής ατζέντας»

Απόψεις
Τάσος Λαυρέντζος: «Το Νο1 εθνικό πρόβλημα, το Δημογραφικό, εκτός προεκλογικής ατζέντας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά 3,11% – Στους 10.482.487 ο μόνιμος πληθυσμός των κατοίκων, σύμφωνα με τα τελικά επεξεργασμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Ο Τάσος Λαυρέντζος, διδάσκων Διαχείρισης Κινδύνων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (έχει γράψει τα βιβλία: «Η Θράκη στο μεταίχμιο» και «Σιωπηρή Άλωση - Το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας»), με αφορμή τα τελευταία στοιχεία σε ό,τι αφορά το Δημογραφικό κρούει για μια φορά ακόμη τον κώδωνα των οριακών καταστάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 3,11% και βάσει των τελικών επεξεργασμένων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ο μόνιμος πληθυσμός των κατοίκων είναι 10.482.487.

Όπως λέει, το Νο1 εθνικό πρόβλημα της χώρας, το Δημογραφικό, παραμένει δυστυχώς εκτός προεκλογικής ατζέντας συζητήσεων βάθους.

Σύμφωνα με μερικά βασικά στοιχεία της απογραφής όπως αναλύονται, οι 5.356.510 μόνιμοι κάτοικοι είναι γυναίκες (51,1%) και οι 5.125.977 άντρες (48,9%), ενώ ο συνολικός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 3,11% συγκριτικά με την απογραφή του 2011.

Αναλυτικότερα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης καταγράφεται μείωση του πληθυσμού κατά 7,6%, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατά 10,3%, στην Περιφέρεια Ηπείρου 5%, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 6,1%, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατά 7,1%, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά 1,6%, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά 4,6%, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 6,6%, στην Περιφέρεια Αττικής μόλις κατά 0,4% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγίου κατά 2,2%.

Αντίθετη πορεία ακολούθησε σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που κατέγραψε αύξηση της τάξης του 6,1%, συγκριτικά με την απογραφή του 2011.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και η Περιφέρεια Κρήτης που κατέγραψε επίσης αύξηση, αν και οριακή, της τάξης του  0,2%.

Σε ό,τι αφορά τους Δήμους της χώρας, 24 κατέγραψαν αύξηση, παρά τη συνολική τάση για μείωση του πληθυσμού, ενώ πληθυσμιακή αύξηση παρατηρείται και σε δήμους τουριστικών περιοχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του πληθυσμού, το Λεκανοπέδιο Αττικής διατηρεί σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό αν και μία οριακή μείωση της τάξης του 0,4%.

Σε ό,τι αφορά στις τουριστικές περιοχές σημειώθηκε αύξηση του πληθυσμού σε αρκετούς δήμους όπως των: Ξάνθης, Ιωαννιτών, Λαρισαίων, Χαλκιδέων, Ζακύνθου, Αργοστολίου, Πατρέων, Καλαμάτας, Πειραιώς, Μυτιλήνης, Ικαρίας, Καλυμνίων, Καρπάθου, Κω, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Ρόδου, Τήνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνης και Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News