Αντώνης Φιλιππίδης: Ακόμη και στη Τουρκία τα αυτονόητα ενιαίων συστημάτων πληροφορικής στη δημόσια υγεία

Απόψεις
Αντώνης Φιλιππίδης: Ακόμη και στη Τουρκία τα αυτονόητα ενιαίων συστημάτων πληροφορικής στη δημόσια υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίθετα στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Φιλιππίδης στον 98.4, το κυρίαρχο είναι το υψηλό κόστος εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων και μάλιστα μες αποκλειστική σχεδόν προτεραιότητα, στα οικονομικά και μόνο δεδομένα των νοσοκομείων

Πικρές διαπιστώσεις για την Ελλάδα και τα είναι συστήματα πληροφορικής δημόσιας και ιδιωτικής υγείας, περιελάμβανε η συζήτηση με τον κ. Αντώνη Φιλιππίδη, που επί 24 χρόνια εργάζεται σε εταιρεία, που υλοποίησε στη Τουρκία, την ενιαία βάση υγείας, μέρος μεγάλων Εθνικών Προγραμμάτων Πληροφορικής, ειδικά στον Τομέα Υγείας, συμβάλλοντας ενεργά από το 2006 έως και σήμερα στον σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση του Τουρκικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο στα τουρκικά αποκαλείται Ulusal Saglik Bilgi Sistem (USBS) και όχι μόνο.

Μάλιστα αυτή την περίοδο υλοποιεί, στην φάση αποδοχής του έργου χρηματοδοτούμενο από την Παγκόσμια Τράπεζα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας Αλβανίας. Ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας σύστημα του Κοσόβου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια ευρωπαϊκά και του Λουξεμβούργου, το έχουμε υλοποιήσει και παραδώσει ήδη από το 2015 και αυτό της Παλαιστίνης, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, από το 2010.

Όπως είπε, ως Εθνικό Σύστημα Υγείας εννοεί  το σύνολο λογισμικών, το οποίο χρειάζεται μια οποιαδήποτε διοίκηση, ιδιωτική η κρατική, για να μπορέσει σωστά και ενιαία να διαχειριστεί όλα ότι έχουν σχέση με ιατρικά αλλά και υπηρεσιακά δεδομένα στους χώρους προσφοράς υπηρεσιών υγείας... είτε αυτά προέρχονται από νοσοκομεία, εξωτερικές κλινικές ή και κέντρα οικογενειακών γιατρών δηλ. πρωτοβάθμιας υγείας, κέντρων ραδιολογικών εξετάσεων, εργαστηρίων αιματολογικών και άλλων εξετάσεων, κτλ... "Είτε αυτά τα νοσοκομεία είναι ιδιωτικά και ανήκουν σε ιδιωτικό γκρουπ νοσοκομείων είτε αυτά είναι κρατικά δηλ. δημόσια και ανήκουν στο δημόσιο ενός κράτους, όλες οι επιχειρησιακές και ιατρικές πληροφορίες που συνεπάγονται από την δραστηριότητα των νοσοκομείων... και εννοώ πραγματικά όλες... είναι προσβάσιμες από αυτούς που έχουν δικαίωμα και μπορούν να αναλυθούν έτσι ώστε να υπάρξει λιγότερο κόστος παροχής υπηρεσίας αλλά σε μεγαλύτερη, ευρύτερη και καλύτερη ποιότητα. Με διαχείριση εννοώ όλες τις διαδικασίες εντός και εκτός νοσοκομείων από όψη ιατρική, υπηρεσιακή, οικονομική και χρηματοοικονομική ή ακόμη και νομική όσον αφορά τον ιατρικό φάκελο ασθενούς και όλες τις υπηρεσίες που συνεπάγονται με το έργο των νοσοκομείων σε όλα αυτά τα επίπεδα".

Αντίθετα στην Ελλάδα , όπως τόνισε, το κυρίαρχο είναι το υψηλό κόστος εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων και μάλιστα μες αποκλειστική σχεδόν προτεραιότητα, στα οικονομικά και μόνο δεδομένα των νοσοκομείων. Παρέπεμψε δε σε πρόσφατα δημοσιευμένη ανάθεση του ΗΔΙΚΑ , για συντήρηση υφιστάμενης πληροφοριακής δομής νοσοκομείου,  για 9 μήνες κόστους 2 εκατομμυρίων ευρώ και όχι για εγκατάσταση νέου ολοκληρωμένου προγράμματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News