Παναγιώτης Παύλος: «Όχι παιχνίδια, καν λεκτικά “λάθη” με τον πυρήνα των εθνικών θεμάτων» (Ηχητικό)

Απόψεις
Παναγιώτης Παύλος: «Όχι παιχνίδια, καν λεκτικά “λάθη” με τον πυρήνα των εθνικών θεμάτων» (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το "δις εξαμαρτείν" συνιστά λάθος διαρκείας έστω και λεκτικά, που είναι προφανές ότι από την Τουρκία δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτο»

Ο ερευνητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και αρθρογράφος στα Ελληνοτουρκικά Παναγιώτης Παύλος μιλάει στον 98.4 με αφορμή την εκ νέου επανάληψη της διατύπωσης, σε συνέντευξη του πρωθυπουργού, ότι «ειλικρινές πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου με σκοπό να αντιμετωπίσουμε το βασικό ζήτημα, το οποίο αποτέλεσε και την εστία των διαφορών μας με την Τουρκία εδώ και πολλές δεκαετίες, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως τονίζει ο κ. Παύλος, «οι θαλάσσιες ζώνες που αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο περιλαμβάνουν τα Χωρικά Ύδατα, την Συνορεύουσα Ζώνη, την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Αυτός ο ορισμός, και οι συνεπαγωγές του είναι αλφαβητάρι κάθε στοιχειώδους κατάρτισης περί του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και φυσικά και των ζητημάτων που άπτονται των τουρκικών αξιώσεων εις βάρος της Ελλάδος, αυτό που συμπεριληπτικά εννοούμε με τον όρο «ελληνοτουρκικά» όπως εξάλλου διατρανώνει σύσσωμο το ελληνικό σύστημα πολιτικών ελίτ. Συμπληρωματικά για όσους δεν γνωρίζουν ότι τα Χωρικά Ύδατα είναι εθνικό έδαφος, δηλαδή εθνική κυριαρχία κατά τον ίδιο τρόπο που εθνική κυριαρχία είναι οι εγκαταστάσεις της πρωθυπουργικής κατοικίας στο Κολωνάκι. Εκτείνονται δε αυτή τη στιγμή στα 6 ναυτικά μίλια στο κεντρικό, ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ η Ελλάδα διατηρεί, και πάλι βάσει του διεθνούς δικαίου, το δικαίωμα μονομερούς επέκτασής τους στα 12 ναυτικά μίλια, όπως ήδη πραγματοποίησε προ καιρού η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο Ιόνιο.

Αυτό, λοιπόν, που ξεκάθαρα είπε ο πρωθυπουργός, Μεγάλη Παρασκευή, είναι ότι, αυτό το μονομερές ζήτημα εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, και το δικαίωμα αύξησης του ελληνικού εθνικού εδάφους, το έχει ενταγμένο στο πακέτο των ζητημάτων για τα οποία αναγνωρίζει και αποδέχεται ο ίδιος, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, ότι έχει λόγο η Τουρκία. Επειδή δε αυτή η διατύπωση έχει γίνει ξανά και το 2021, το "δις εξαμαρτείν" συνιστά λάθος διαρκείας έστω και λεκτικά, που είναι προφανές ότι από την Τουρκία δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News