Κώστας Πικραμένος στον 98,4: «Ξενοδοχείο… “Η Ελλάς”» (Ηχητικό)

Απόψεις
Κώστας Πικραμένος στον 98,4: «Ξενοδοχείο… “Η Ελλάς”» (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας αναφέρεται στις διπλωματικές συνέπειες που μπορεί να έχει για την Ελλάδα η ενδεχόμενη εμπλοκή ενός Ισραηλινού επιχειρηματία στην εξαγωγή παράνομου λογισμικού τύπου predator, με σφραγίδες του ελληνικού ΥΠΕΞ, στο Σουδάν

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας και μυστικών υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κώστας Πικραμένος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με αφορμή τη σφοδρή αιματηρή σύγκρουση στο Σουδάν, αναφέρεται στις διπλωματικές συνέπειες που μπορεί να έχει για την Ελλάδα η ενδεχόμενη εμπλοκή για εμπορικούς λόγους ενός Ισραηλινού επιχειρηματία στην εξαγωγή παράνομου λογισμικού τύπου predator, με σφραγίδες του ελληνικού ΥΠΕΞ, στο Σουδάν.

Δείτε όσα είπε στο Ράδιο 98,4 ο Κώστας Πικραμένος:

Για το Σουδάν

- «Έκλεισαν την Πρεσβεία επί Κοτζιά (2015) λόγω μνημονιακών περικοπών και σήμερα η Ελλάδα “φιλοξενείται” σε ένα παλιό ξενοδοχείο της δεκαετίας του 1950. Η Πρεσβεία της Τουρκίας είναι σε νεόκτιστο κτήριο με πολυτελή γραφεία και εμείς έχουμε για πρόξενο τον... ξενοδόχο».

- «Στο υπουργείο Εξωτερικών η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων λειτουργεί μόνο κατόπιν ριπών καλάσνικοφ και όχι 24/7 όπως π.χ. η αντίστοιχη Μονάδα του γαλλικού ΥΠΕΞ. Δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό αναλυτών και διασύνδεση με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών για συνεχή ροή ειδήσεων και εκπόνηση πληροφοριακών δελτίων».

- «Μην περιμένουν οι Έλληνες του εξωτερικού που ζουν σε χώρες του τρίτου κόσμου να έρθουν να τους σώσουν τα ΕΚΑΜ ή οι Ειδικές Δυνάμεις... Το ελληνικό κράτος το πολύ πολύ να στείλει την ΕΜΑΚ σε σεισμόπληκτες περιοχές όπως πρόσφατα στην Τουρκία... Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει αρχιτεκτονική Εθνικής Ασφάλειας όπως περιγράφω και στο βιβλίο μου».

- Έχουμε 5 Πρεσβείες στη Νότια Λατινική Αμερική χωρίς ανταποδοτική λειτουργία που στοιχίζουν πολλά χρήματα. Οι Πρεσβείες πρέπει να υπάρχουν για 5 λόγους: προξενικές υπηρεσίες, προώθηση εξαγωγών, προβολή τουρισμού, προσέλκυση επενδύσεων και συλλογή πληροφοριών σε χώρες στόχους. Αντ' αυτού έχουμε πρέσβεις που ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα κουλουράκια και κόκκινα αβγά με λαγουδάκια».

- «Κατόπιν επικοινωνίας μου με Γάλλο γνωστό ποινικολόγο, σε περίπτωση θανάτου Γάλλου πολίτη στο Σουδάν λόγω εμφυλίου, υπάρχει περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης από την γαλλική εισαγγελία κατά στελεχών της Ιntellexa και του ελληνικού ΥΠΕΞ αν διαπιστωθεί εξαγωγή του Predator στο Σουδάν στα χέρια της παραστρατιωτικής δύναμης RSF».

Για την Ευρωβουλή

- «Έχουμε 21 ευρωβουλευτές και ένας στους τρεις έχει θέματα είτε με τη δικαιοσύνη είτε με την εισαγγελία της ΕΕ ή συμμετέχει σε ομάδες φιλίας κρατών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και επιθετικού lobby. H εικόνα δεν είναι και η καλύτερη για τους Έλληνες ευρωβουλευτές».

Για την ΕΥΠ

- «Ψήφισαν τον Ν. 5002/22 για την ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ που προβλέπει το αργότερο μέχρι τις 9 Μαρτίου 2023 την έκδοση ΚΥΑ για τους όρους και προϋποθέσεις αγοράς λογισμικού παρακολούθησης από δημόσιες Αρχές Ασφαλείας. Είμαστε στις 18 Απριλίου και ακόμη δεν έχει συγκληθεί η Επιτροπή. Ψηφίζουν νόμους χωρίς να εφαρμόζουν τα χρονοδιαγράμματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News