Θέμης Τζήμας: Σύγκρουση μέχρι τέλους για πολυκεντρικό σύστημα ή παγκόσμια κυριαρχία του ενός

Απόψεις
Θέμης Τζήμας: Σύγκρουση μέχρι τέλους για πολυκεντρικό σύστημα ή παγκόσμια κυριαρχία του ενός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανησυχητικό όπως επισημαίνει ο κ. Τζήμας μιλώντας στον 98,4 είναι πως έχει ανοίξει η "πόρτα" ακόμη και για χρήση πυρηνικών αφού η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία με απεμπλουτισμένο ουράνιο, δημιουργεί τον αντίλογο της Ρωσίας για χρήση τακτικών πυρηνικών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Ο νομικός και διδάκτορας πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ Θέμης Τζήμας, μιλώντας σήμερα Τετάρτη 22 Μαρτίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 για τις ραγδαίες εξελίξεις σε μια σειρά μετώπων με παγκόσμιες γεωπολιτικές επιδράσεις, σημείωσε με νόημα πως ζούμε ήδη έναν σε εξέλιξη παγκόσμιο πόλεμο με θερμές συγκρούσεις και όχι  ψυχροπολεμικές τακτικές, έστω και δια αντιπροσώπων, όπου δεν υπάρχει καμία διάθεση για αποκλιμάκωση. 

Τουναντίον η όποια "νέα Γιάλτα" θα προκύψει μετά την ύπαρξη νικητή σε αυτή την παγκόμσια αναμέτρηση. Το ανησυχητικό όπως επισημαίνει είναι πως έχει ανοίξει η "πόρτα" ακόμη και για χρήση πυρηνικών, αφού η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία με απεμπλουτισμένο ουράνιο, δημιουργεί τον αντίλογο της Ρωσίας για χρήση τακτικών πυρηνικών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η προσέγγιση Κίνας - Ρωσίας είναι κάτι βαθύτερο ως παγκόσμιο αφήγημα λέει ο κ. Τζήμας, με στόχευση την εδραίωση ενός πολυκεντρικού συστήματος, την ώρα που στη Δύση οι ΗΠΑ με τους συμμάχους της, ομοίως θέλουν νικητή από αυτή την αναμέτρηση , για την μονοκρατορία του δολαρίου. Ο κ. Τζήμας μίλησε ακόμη για το πώς επηρεάζεται η Μέση Ανατολή, από την προσέγγιση Ιράν- Σαουδικής Αραβίας , αλλά και για την στρατηγική της Τουρκίας ως το "δύσκολο παιδί της δυτικής συμμαχίας", όχι όμως σε αποδρομή από αυτήν. Αντίθετα όπως λέει η Ελλάδα, χωρίς δική της εθνική στρατηγική αλλά ως παρακολούθημα των μεγάλων παικτών των συμμαχιών της, όπως οι ΗΠΑ , ετεροκαθορίζεται από τα "θέλω τους" είτε ως αντίβαρο στη Τουρκία κάθε φορά που θέλουν να την πιέσουν , είτε ως δεδομένη σε συμφωνίες , όταν θέλουν να ρυμουλκήσουν εγγύτερα την Τουρκία με ή χωρίς Ερντογάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News