Θέμης Τζήμας: Ένας χρόνος πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία

Απόψεις
Θέμης Τζήμας: Ένας χρόνος πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εξελίξεις οδηγούν αναπόδραστα, σε ένταση του πολέμου, λέει ο κ. Τζήμας μιλώντας στον 98.4

Ο Θέμης Τζήμας, νομικός , διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής, μιλώντας στον 98.4, αναλύει με την οπτική του τον ένα χρόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που σαν σήμερα ξεκίνησε με την επέμβαση της Ρωσίας.

Σημειώνει με νόημα, πως για την Ρωσία η επέμβαση ήταν τελικά "υπαρξιακό" ζήτημα για την ίδια , αφού οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία είχαν ξεκινήσει 7 χρόνια νωρίτερα, με την κυβέρνηση του Κιέβου να ωθείται από τους δυτικούς συμμάχους και ειδικά από τις ΗΠΑ.

Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία, είναι από τους μεγάλους χαμένους της  όλης της ιστορίας, οι ΗΠΑ κερδίζουν από την περίσφιξη της Ευρώπης σε πρώτη φάση, όμως η ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου, τους φέρνει μελλοντικά σε μειονεκτική θέση.

Οι εξελίξεις οδηγούν αναπόδραστα, σε ένταση του πολέμου, λέει ο κ. Τζήμας, ενώ το πεδίο γεωπολιτικά επηρεάζει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις επιλογές συμμαχιών , που όπως τονίζει μπορεί να πάρουν άλλη τροπή αν το ΝΑΤΟ δεν βγει κερδισμένο στο πόλεμο με την Ουκρανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News