Δημήτρης Σκουτέρης: Ο πληθοπορισμός, οι κοινωνίες και τα πολιτικά κόμματα

Απόψεις
Δημήτρης Σκουτέρης: Ο πληθοπορισμός, οι κοινωνίες και τα πολιτικά κόμματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2023 θα είναι έτος εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών στην πατρίδα μας, επισημαίνει ο κ. Σκουτέρης στον 98.4

Ο πολιτικός επιστήμονας - αναλυτής Δημήτρης Σκουτέρης, αναλύει στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 πως ο πληθοπορισμός των κοινωνιών και ο σχεδιασμός πολιτικής κομμάτων και παρατάξεων ενόψει εκλογών, είναι το νέο ανοιχτό πεδίο πρόκλησης για συμμετοχή των πολιτών, σε ένα διάλογο για τις ανάγκες τους, που το σύστημα το κομματικό αλλά και η κρατική γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα, αποφεύγει να ανοίξει.

Όπως σημειώνει, το 2023 θα είναι έτος εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών στην πατρίδα μας. Ομνύουν κόμματα και παρατάξεις στον λαϊκό παράγοντα. «Όλα υπέρ του λαϊκού παράγοντα» αν και τον έχουν μονίμως στην γωνία. Ούτε καν την άποψη του δεν παίρνουν, όταν ο Τομέας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον 21ο αιώνα μπορούν να δώσουν βήμα διαλόγου-θέσεων απόψεων σε ευρύτατα τμήματα πληθυσμού σε άμεσο χρόνο.

Το καίριο ερώτημα τόσο στα κόμματα, όσο και στις παρατάξεις είναι αν πράγματι επιθυμούν την άμεση εμπλοκή (τηρουμένων των αναλογιών) του λαϊκού παράγοντα στην διαμόρφωση θέσεων ή τουλάχιστον στην έκφραση γνώμης πάνω στα προγράμματα τους. Βεβαίως κάτι τέτοιο αγγίζει την σχέση: κόμματος-κοινωνίας-κράτους. Αντίστοιχα για τις παρατάξεις ισχύει: παράταξη-τοπική κοινωνία- Δήμος (ή Περιφέρεια).

Από την άλλη πλευρά παρατηρούμε:

-διεύρυνση του Κράτους σε πολλαπλούς χώρους και μορφές κοινωνικής οργάνωσης

-η λεγόμενη διοικητική (διάβαζε κρατική) μηχανή αναβαθμίζεται σε διαμεσολαβητή πελατειακής μορφής, δηλαδή στον προστάτη των συμφερόντων των ξένων και ντόπιων ελίτ αξιοποιώντας τον μανδύα του δήθεν αυτόνομου και ουδέτερου Κράτους.

Έτσι έχουμε την διαμόρφωση του Κράτους ως πανίσχυρου πόλου εξουσίας, μέσα σε ολόκληρο τον κοινωνικό σχηματισμό (σε όλη την κοινωνία).

Απέναντι σε όλα αυτά πρέπει να ορθωθούν ιδεολογικοί και πολιτικοί φραγμοί, που θα επαναπροσδιορίσουν την νέα σχέση κόμματος-κοινωνίας-κράτους. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, όλα τα επιστημονικά δεδομένα . Πιο συγκεκριμένα σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί όροι όπως πληθοπορισμός–επιστήμη των πολιτών-κυκλοφορία της γνώσης-ανοικτότητα/Ανοικτή επιστήμη-“ευφυΐα του πλήθους”-  “δεδομένα”. Αυτοί οι όροι πρέπει να αξιοποιηθούν υπέρ της κοινωνίας (τοπικής ή ευρύτερης) από κόμματα και παρατάξεις.

Ο πληθοπορισμός είναι μία μορφή συλλογικής διαδικτυακής δραστηριότητας στην οποία ένα κόμμα ή μια παράταξη ή ένα άτομο (ή ακόμα ένα ίδρυμα, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ή μία εταιρεία) προτείνει σε μία ομάδα ατόμων με ποικίλες γνώσεις, ετερογένεια και αριθμό, μέσω μίας ανοιχτής πρόσκλησης, να αναλάβουν εθελοντικά μια εργασία. Η ανάληψη της εργασίας, η οποία ποικίλλει σε πολυπλοκότητα και στο βαθμό στον οποίο είναι χωρισμένη και στην οποία το πλήθος μπορεί να συμμετάσχει με προσωπική εργασία, , γνώση, εμπειρία,(ακόμα και με χρήματα) περιλαμβάνει πάντοτε αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές. Οι χρήστες λαμβάνουν την ικανοποίηση κάποιας ανάγκης τους, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε κοινωνική αναγνώριση, προσωπική ικανοποίηση, ανάπτυξη ατομικών ικανοτήτων σε κάποιο τομέα, ενώ ο εκκινητής της πρωτοβουλίας (πληθοποριστής) αποκτά και χρησιμοποιεί προς όφελός του, αυτά που έχει συνεισφέρει ο χρήστης στο εγχείρημα, τα οποία εξαρτώνται από τη δραστηριότητα που έχει αναλάβει ο χρήστης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News