Δέσποινα Κουτσούμπα: Αγώνας διαρκείας για Μουσεία και αρχαιολογικούς θησαυρούς

Απόψεις
Δέσποινα Κουτσούμπα: Αγώνας διαρκείας για Μουσεία και αρχαιολογικούς θησαυρούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας στον 98.4 η κ. Κουτσούμπα εξήγησε τους κινδύνους από την νέα μορφή διοίκησης των μουσείων, υπογραμμίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται μέσα σε προεκλογική περίοδο

Η πρόεδρος του Συλλόγου  Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, με αφορμή την ψήφιση σήμερα του νομοσχεδίου για τα 5 κορυφαία μουσεία της χώρας με την τοποθέτηση Δ.Σ. εκτός Υπουργείου Πολιτισμού, εξήγησε στον 98.4 τους κινδύνους από την νέα μορφή διοίκησης των μουσείων, υπογραμμίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται μέσα σε προεκλογική περίοδο.

Οι αρχαιολόγοι είπε, προχωρούν σε κινητοποιήσεις διαρκείας με στόχο να καταστεί ανενεργός ο νέος νόμος , μέχρι η νέα κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή μετά τις εκλογές να υποχρεωθεί να αλλάξει το νόμο. Κάλεσε δε τις τοπικές κοινωνίες να μην παρασυρθούν από το ενδεχόμενο αρχικά στα νέα δ.σ των μουσείων να μετέχουν και φορείς ή πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας όπως δήμαρχοι ή περιφερειάρχες, αφού το κρίσιμο είναι την ώρα των αποφάσεων για εξαγωγή αρχαιολογικών θησαυρών , ποιος θα έχει τον έλεγχο των δ.σ. , όταν θα αρκεί μια ΚΥΑ τριών υπουργείων για κάτι τέτοιο. Όπως ανέλυσε η κ. Κουτσούμπα, με παράδειγμα την ίδρυση όχι τυχαία ενός παραρτήματος στη Σαουδική Αραβία του Αρχαιολογικού μουσείου, το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση:

  • Παραχωρεί τη διαχείριση σημαντικών αρχαιοτήτων, αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, σε μια μη κρατική οντότητα (ΝΠΔΔ), σε ευθεία αντίθεση προς το Σύνταγμα της χώρας.
  • Παραδίδει την τύχη των σημαντικότερων συλλογών αρχαιοτήτων σε κυβερνητικά διορισμένα ΔΣ, που θα αποφασίζουν για την τύχη τους, ακόμη και για τη μόνιμη εξαγωγή τους στο εξωτερικό, με τη μορφή «παραρτημάτων».
  • Μεθοδεύει την εμπορευματοποίηση των Μουσείων, τη λειτουργία τους ως οιονεί επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, εις βάρος του επιστημονικού, μορφωτικού, παιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των Μουσείων, εις βάρος της ισότιμη πρόσβασης όλων στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού.
  • Παραδίδει τη διαχείριση των υποδομών των Μουσείων και όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία τους, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, καθώς και το έμπειρο προσωπικό του ΥΠΠΟΑ που τα στελεχώνει, στα χέρια των κυβερνητικά διορισμένων ΔΣ, ώστε να εμφανίζουν τις μελλοντικές δράσεις και έσοδα ως δική τους «επιτυχία».

Όπως υπενθυμίζει ο ΣΕΑ, το Μουσείο «είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας που ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει την υλική και την άυλη κληρονομιά. Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία προωθούν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα. Λειτουργούν και επικοινωνούν με επαγγελματική δεοντολογία και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για εκπαίδευση, απόλαυση, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων», σύμφωνα με τον ορισμό που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) το 2022.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο των αρχαιολόγων, τα πέντε δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία «που η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ΝΠΔΔ εκπληρώνουν με επιτυχία δεκαετίες τώρα όλους τους παραπάνω στόχους λειτουργώντας ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Οι δράσεις τους και το προσωπικό τους τα έχουν φέρει στην πρωτοπορία των μουσειακών πρακτικών διεθνώς. Για τους λόγους αυτούς έχουν συμπαραταχθεί μαζί μας η διεθνής επιστημονική κοινότητα, πλήθος επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και συλλόγων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης  και χιλιάδες πολίτες που συμπαραστέκονται στον αγώνα μας ενάντια στη μετατροπή των μεγάλων κρατικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News