Σπύρος Παυλίδης: Μετατόπιση 35-40 cm των πλακών στο ρήγμα της Ανατολίας

Απόψεις
Σπύρος Παυλίδης: Μετατόπιση 35-40 cm των πλακών στο ρήγμα της Ανατολίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Παυλίδης περιγράφει ποιες περιοχές στην Ελλάδα είναι δυνατόν να δώσουν τέτοιους σεισμούς, απομυθοποιόντας άλλες περιοχές που κατά καιρούς εμφανίζονται στη επικαιρότητα μιλώντας στον 98.4

Ο Σπύρος Παυλίδης  ομότιμος Καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη Νεοτεκτονική και Παλαιοσεισμολογία, με βάση τις τελευταίες μετρήσεις για τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και την Συρία, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις που όπως είπε καθ’ υπερβολή παρουσίαζαν μετατόπιση των τεκτονικών  πλακών από 3 έως 10 μέτρα στη περιοχή, σημειώνοντας ότι η μετατόπιση είναι της τάξης 35-40 εκατοστά.

Κρισιμότερο μέγεθος είπε και από το μέγεθος των σεισμών ήταν η επιτάχυνση που έφτασε στο 1 με 1,2 G, ενώ σε έναν σταθμό μετρήθηκε έως τα 2 G.

Ο κ. Παυλίδης περιγράφει ακόμη ποιες περιοχές εμφανίζουν μια διέγερση ρηγμάτων κοντά στα επίμαχα σημεία, σημειώνοντας ότι βάσει των αποστάσεων ακόμη και για την Κύπρο είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να ενεργοποιηθούν από αυτούς τους σεισμούς δικές της περιοχές.

Περιγράφει ακόμη ποιες περιοχές στην Ελλάδα είναι δυνατόν να δώσουν τέτοιους σεισμούς, απομυθοποιόντας άλλες περιοχές που κατά καιρούς εμφανίζονται στη επικαιρότητα, αλλά όπως τονίζει εμφατικά το θέμα είναι ο έλεγχος και η αντισεισμική κατασκευή και θωράκιση σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που είναι φυσικό εργαστήριο σεισμών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News