Δέσποινα Κουτσούμπα: Η βαθύτερη σημασία απόσπασης των 5 Μουσείων από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού

Απόψεις
Δέσποινα Κουτσούμπα: Η βαθύτερη σημασία απόσπασης των 5 Μουσείων από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη για παράδειγμα, ο Δίσκος της Φαιστού, θα μπορεί να είναι στον κατάλογο των ανταλλάξιμων «προϊόντων» με τις συμφωνίες δανεισμού για 25+25 χρόνια σε ξένες συλλογές, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, αναφέρει η κ. Κουτσούμπα μιλώντας στον 98.4

Για προεκλογική απόπειρα διευθέτησης ακόμη και διορισμών ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο να είναι  φίλα προσκείμενοι στη Κυβέρνηση, έκανε λόγο η Πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 με αφορμή την δημοσιοποίηση της διαβούλευσης του νομοσχέδιου και μάλιστα με διαδικασία εξπρές , για την αποκοπή των πέντε μεγάλων Μουσείων της χώρας, (μεταξύ αυτών και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου) από τον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θέλουν λέει η κ. Κουτσούμπα , διοικητικά συμβούλια με διορισμούς ανθρώπων χωρίς κανένα κριτήριο ή πτυχίο και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις , χωρίς καν να σχετίζονται με τον Πολιτισμό και τις αρχαιότητες.

Η βαθύτερη ανομολόγητη κίνηση , είναι η ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού μας, με την πλήρη αποκοπή του κόσμου της αρχαιολογίας από τα Μουσεία. Η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, δεν αντιμετωπίζει καμία γραφειοκρατία, είναι ο «Δούρειος Ίππος» για την είσοδο των ιδιωτών στην καρδιά του Πολιτισμού και για τη διαμόρφωση μουσειακής πολιτικής με βάση τους νόμους της αγοράς.

Στην Κρήτη για παράδειγμα, ο Δίσκος της Φαιστού, θα μπορεί να είναι  στον κατάλογο των ανταλλάξιμων «προϊόντων» με τις συμφωνίες δανεισμού για 25+25 χρόνια σε ξένες συλλογές, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό , όπως λέει η κ. Κουτσούμπα,  ότι ενώ εδώ και 3 χρόνια υπάρχει στα μουσεία κατάλογος μη μετακινούμενων αρχαιοτήτων από τα Μουσεία, που έχει σταλεί στο Υπουργείο, εντούτοις η Υπουργός αρνείται να  υπογράψει την σχετική Υπουργική Απόφαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News