Σταύρος Λυγερός: «Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο»

Πολιτισμός
Σταύρος Λυγερός: «Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτός ο πόλεμος, όποια κι αν είναι η κατάληξή του, θα αλλάξει ποιοτικά το διεθνές σύστημα, ο Κόσμος θα είναι γεωπολιτικά και γεωοικονομικά διαφορετικός», σημειώνει ο κ. Λυγερός

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Σταύρος Λυγερός, επικεφαλής του slpress.gr, μίλησε σήμερα στον 98.4, με αφορμή το νέο βιβλίου του που συνυπογράφει με τον δρα. Σωτήρη Δημόπουλο και τίτλο " Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο και υπότιτλο ένα δεύτερο ουσιαστικά βιβλίο, “Οι περίπλοκες σχέσεις Ουκρανών-Ρώσων στην Ιστορία”. Όπως σημείωσε με νόημα, αυτός ο πόλεμος, όποια κι αν είναι η κατάληξή του, θα αλλάξει ποιοτικά το διεθνές σύστημα, ο Κόσμος θα είναι γεωπολιτικά και γεωοικονομικά διαφορετικός. Είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού η διαδικασία μετάβασης από την σημερινή παγκοσμιοποίηση σε ένα νέο διπολισμό, όπου στη μία πλευρά θα είναι η Δύση και στην άλλη το αναδυόμενο ευρασιατικό πλαίσιο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν προϊόν της υποφώσκουσας αυτής τάσης, αλλά η εκδήλωσή του επιταχύνει και ριζοσπαστικοποιεί τις εξελίξεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Με αυτή την έννοια, θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίπτωση από όση είχαν οι μεγάλοι πόλεμοι μετά το 1945 (Κορέα, Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Ιράκ).Το Δεύτερο Μέρος με τίτλο “Οι περίπλοκες σχέσεις Ουκρανών-Ρώσων στην Ιστορία”, γραμμένο από τον Δρα Σωτήρη Δημόπουλο (Πανεπιστήμιο Κιέβου) είναι η μοναδική μελέτη στην ελληνική βιβλιογραφία για το πως διαμορφώθηκαν οι όποιες φυλετικές και εθνικές ταυτότητες στον γεωγραφικό χώρο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας χιλιετίας, από όταν δηλαδή αρχίζει να συγκροτούνται στην περιοχή κάποια προπλάσματα κρατικής οντότητας.

Ο Σταύρος Λυγερός, μίλησε όμως στον 98.4 και για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με φοβικά σύνδρομα την Τουρκία , γεγονός που κάθε άλλο παρά αποτρέπει την περιατέρω όξυνση από πλευράς της Τουρκίας. Πανηγυρίζουμε για την στάση της Αιγύπτου στη Λιβύη με την ΑΟΖ , παρότι αυτή κινείται για τα δικά της συμφέροντα, αλλά δεν λέμε τίποτα για την επήρεια την μειωμένη της Κρήτης, που πατώντας στην ανάγκη μας για μια έστω τμηματική συμφωνία σφήνα στο Τουρκολιβυκό, δώσαμε τελικά στην Αίγυπτο. Χαρακτήρισε "εγκλημαιτκό λάθος" το ενδεχόμενο παροχής στην Ουκρανία του συστήματος S-300 και την ενδεχόμενη αντικατάσταση του με ένα υποδεέστερο σε εμβέλεια των patriot και μάλιστα υπό απόλυτο αμερικανικό έλεγχο. Η μόνη πειστική πράξη απορτοπής κατά την γνώμη του είναι εντός της Βουλής να διακηρυχθεί, πως σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει οποιοδήποτε στρατιωτικό επεισόδιο, τότε η Ελλάδα ανοίγει την πόρτα του "φρενοκομείου" στη περιοχή και μπαίνει μέσα σε αυτό , με ότι συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Λυγερού στο ηχητικό αρχείο που ακολουθεί

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News