Ιωάννης Μπασιάς (πρ. πρόεδρος ΕΔΕΥ): Θετική αλλά με θεαματική καθυστέρηση η στροφή στο Φυσικό Αέριο

Κρήτη
Ιωάννης Μπασιάς (πρ. πρόεδρος ΕΔΕΥ): Θετική αλλά με θεαματική καθυστέρηση η στροφή στο Φυσικό Αέριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Από το 2017 το γεωφυσικό ενδιαφέρον από την τότε ΕΔΕΥ σε συνεργασία με το κέντρο επεξεργασίας δεδομέων στο Χιούστον έχει μετατοπιστεί κυρίως νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης επιστημονικά άφησε ένα ερωτημαιτκό για την πραγμαιτκή πολιτική βούληση», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Ιωάννης Μπασιάς

Ο άλλοτε πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωνάννης Μπασιάς, χαρακτήρισε μιλώντας στον 98.4 ως άκρως θετική και αναγκαία τη στροφή στην αξιοποίηση του φυσικού ορυκτού πλούτου της χώρας, υπογραμμίζοντας, όμως, τη διαχρονική καθυστέρηση επί του θέματος μέχρι και πριν από λίγους μήνες, κάτι που όπως σημείωσε θα οδηγήσει αν υπάρξει επιβεβαίωση κοιτασμάτων, στην αξιοποίηση τους ακόμη πιο πίσω χρονικά κοντά στο 2030.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΥ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός ειδήσεων και η ευφορία μέσα σε τέσσερα εικοσιτετράωρα, είναι σχήμα οξύμωρο για τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι χθες δεν πίστευαν σε αυτή την υπόθεση. Υπενθύμισε τον πρωτοπόρο και μοναχικό για το θέμα ύπαρξης φυσικού αερίου για δεκαετίες, Αντώνη Φώσκολο, τονίζοντας ότι από το 2017 το γεωφυσικό ενδιαφέρον από την τότε ΕΔΕΥ σε συνεργασία με το κέντρο επεξεργασίας δεδομέων στο Χιούστον έχει μετατοπιστεί κυρίως νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης επιστημονικά, αφήνοντας ερωτημαιτκό για την πραγμαιτκή πολιτική βούληση. Εξήγησε δε πως οι σημερινές έρευνες έχουν ΦΕΚ από το 2019 και με τις παρατάσεις οι συμβάσεις τους έληγαν το 2023, άρα αν δεν γίνονταν τίποτα ούτε τώρα με την ενεργειακή κρίση στο κόκκινο, οι εταιρείες θα έφευγαν.

Ο κ . Μπασιάς ζήτησε ακόμη σε αυτή τη φάση να αποφευχθούν υπερβολικές εκτιμήσεις τόσο για τις ποσότητες υδρογονανθράκων, όσο και για το οικονομικό κέρδος από αυτές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News