Β.Λύκος: Από τον ενεργειακό καπιταλισμό στον καζινοκαπιταλισμό και τώρα στον κανιβαλοκαπιταλισμό

Απόψεις
Β.Λύκος: Από τον ενεργειακό καπιταλισμό στον καζινοκαπιταλισμό και τώρα στον κανιβαλοκαπιταλισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης, σημειώνει πως ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος έγινε για τον άνθρακα. - Ο Β’ έγινε για το πετρέλαιο και τώρα ο Γ’ γίνεται για το φυσικό αέριο

Με τόσες πολυεπίπεδες κρίσεις, η Ευρώπη έτσι όπως πορεύεται σε λίγο καιρό "θα τρώει τα παιδιά της", λέει στον 98.4 ο δρ. Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλης Λύκος.

Όπως σημειώνει, ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος έγινε για τον άνθρακα. Ο Β’ έγινε για το πετρέλαιο και τώρα ο Γ’ γίνεται για το φυσικό αέριο.

Θα επικρατήσουν οι αγωγοί ή τα LNG carriers πλοία και στο βάθος μύθος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δηλαδή οι εξής δύο: αιολική και ηλιακή;

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν καθώς βαίνουμε ίσως προς τον δυσκολότερο χειμώνα για τα νοικοκυριά (με εξαίρεση τον επόμενο και το μεθεπόμενο) για το πώς θα τιθασεύσουν τις ενεργειακές πληθωριστικές τάσεις που επηρεάζουν ολόκληρη την αγορά.

Επιμένουν ακόμη σε ένα χρηματιστήριο ενέργειας που από την αρχή στήθηκε με πολιτικές παρεμβάσεις.

Αρκεί να αναφερθεί ότι στη Γερμανία μόνο το 24% όλων των δαπανών σε έναν οικιακό λογαριασμό είναι «κόστος προμηθευτή», σύμφωνα με το BDEW (2021) και το υπόλοιπο είναι φόροι και κόστη που ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση: χρεώσεις δικτύου, επιβάρυνση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φόρος επί των πωλήσεων (φόρος προστιθέμενης αξίας), φόρος ηλεκτρικής ενέργειας, εισφορά παραχώρησης κ.ο.κ.

Επομένως η κρίση που βιώνουμε στην Ευρώπη είναι καθαρά θέμα πολιτικών παρεμβάσεων, που τώρα πάνω στη Ρωσοουκρανική κρίση καλούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες να πληρώσουν το μάρμαρο.

Παράλληλα χωρίς ενέργεια συντελείται μια αποβιομηχάνιση της Ευρώπης καθώς η βαριά βιομηχανία δεν μπορεί να στηριχθεί και να είναι ανταγωνιστική χωρίς φθηνή ενέργεια.

Γιατί βλέπετε τις καλές εποχές το Διευθυντήριο της Ευρώπης δεν άφηνε να λειτουργήσουν τα πυρηνικά εργοστάσια και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και ούτε αφήναν να εξελιχθούν καν συζητήσεις για «εγχώριες εξορύξεις» φ, αερίου.

Έστησαν όλο αυτό τον οικονομικό κολοσσό των 17 τρις ΑΕΠ στην μονοκαλλιέργεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου επειδή κάποιες χώρες ωφελούνταν και τώρα παρακαλάνε για επάρκεια από πανάκριβο LNG.

Κάτι που εξόχως εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ, που ήδη έχουν καταστήσει ολόκληρο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα έρμαιο των αναπτυξιακών και γεωστρατηγικών ορέξεών τους.

Και την ίδια αυτή στιγμή στην Ευρωπαϊκή οικογένεια επικρατεί το γνωστό ρητό: ο σώζων εαυτόν σωθήτο όταν βλέπουμε ότι χώρες όπως η Γαλλία κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι αισχροκερδούν σε βάρος τους και ερίζουν με άλλες χώρες για το πώς θα λειτουργεί το ενεργειακό τοτέμ δηλαδή το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Το απόλυτο αλαλούμ με τους λαούς να ξεσηκώνονται κατά της πρωτοφανούς ακρίβειας στην οπία τις οδήγησαν οι πολιτικές των Κυβερνήσεών τους σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Λάθη, αστοχίες, στρεβλώσεις, ολιγωρίες και αβελτηρίες παντού ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συσκέπτονται τρώγοντας φουά γκρα και πίνοντας πανάκριβα γαλλικά κρασιά.

Όσο στα καθ’ ημάς, βλέπουμε πια να εμφιλοχωρεί στη χώρα μας εκτός από τους άθεους, τους θεοσεβούμενους και τους θεοφοβούμενους και μια άλλη κατηγορία Κυβερνώντων που εξαπλώνεται διαρκώς: τους αθεόφοβους που δεν ορρωδούν προ ουδενός.

Τα πάντα για το κέρδος.

Δουλίτσες σαν να λέμε με άλλα λόγια. Και το πόπολο σε λίγο θα λέει κυριολεκτικά, το ψωμί ψωμάκι…

Φωτογραφία: Facebook

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News