Νίκος Μιχαηλίδης: Η Γεωπολιτική ρευστότητα, η Τουρκική επεκτατική ατζέντα και η Ελληνική «θολή» αφήγηση του διαλόγου

Απόψεις
Νίκος Μιχαηλίδης: Η Γεωπολιτική ρευστότητα, η Τουρκική επεκτατική ατζέντα και η Ελληνική «θολή» αφήγηση του διαλόγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καθηγητής Πολιτικής Ανθρωπολογίας και Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μιζούρι των ΗΠΑ, ερευνητής και πολιτικός αναλυτής θεμάτων που αφορούν την Τουρκία, Νίκος Μιχαηλίδης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, συνδέει την μεγάλη εικόνα της γεωπολιτικής ρευστότητας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας σε Ιράκ, Συρία, Ανατολική Μεσόγειο και Αφρική.

Εξηγεί γιατί κατά την γνώμη του  αυτή η στρατηγική επέκτασης με κύριο χώρο αντίστασης την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι εγγενής κατάσταση για την Τουρκία και όχι μια ευκαιριακή πολιτική συγκυριών.

Ταυτόχρονα, θέτει καίριες επισημάνσεις, για τον διάλογο που αναπτύσσεται στην Ελλάδα αλλά και  την οπτική του πολιτικού συστήματος που εξακολουθεί να έχει αυταπάτες για μια «θολή» αφήγηση περί ελληνοτουρκικού διαλόγου και κινήσεων αποκλιμάκωσης.

Όπως τονίζει, λείπει διαχρονικά από την Ελλάδα ένας στρατηγικός προσδιορισμός των στόχων της σε ένα κόσμο εξαιρετικής ρευστότητας και η αντίληψη της γεωπολιτικής σημασίας που έχει η Ανατολική Μεσόγειος, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σε όλα τα επίπεδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News