default-image

Λ. Καμπουρίδης: Τουρκικό σχέδιο παραπλάνησης και οι ευρύτεροι γεωπολιτικοί στόχοι

Απόψεις
Λ. Καμπουρίδης: Τουρκικό σχέδιο παραπλάνησης και οι ευρύτεροι γεωπολιτικοί στόχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αντιστράτηγος ε.α. , ακόλουθος άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017, εκτιμά ότι ο Ερντογάν δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μία ευρείας κλίμακας και χρονικής διάρκειας στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα

Ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α., ακόλουθος άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017, αναλύει στον 98.4 γιατί κατά την γνώμη του, η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται με έναν ιδιότυπο τρόπο προκλητικότητας, αφού παρατηρείται συνεχή επιθετική ρητορική εναντίον της Χώρας μας, χωρίς αντίστοιχη επιχειρησιακή κινητοποίηση των ΤΕΔ (Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων).

Εξετάζοντας σε βάθος την κινητοποίηση αυτή, παρατηρείται ότι η Άγκυρα επιδίδεται σε μία σειρά από ανακοινώσεις στρατιωτικών ενεργειών με σκοπό να μας παραπλανήσει και να μας οδηγήσει σε λάθος εκτίμηση για τον τελικό Αντικειμενικό Σκοπό αλλά και τον πιθανό Τρόπο Ενεργείας των ΤΕΔ. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Καμπουρίδη, ο Ερντογάν δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μία ευρείας κλίμακας και χρονικής διάρκειας στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα, καθώς επιδιώκει μία σίγουρη εθνική νίκη με συμμετοχή αεροναυτικών και ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να τη συμπεριλάβει στη «φαρέτρα» της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η Τουρκία επιδιώκει μία γρήγορη μικρή επιτυχία με μορφή προβοκάτσιας τύπου Ίμια και χωρίς τη χρήση πυρών, στην οποία η Ελλάδα θα εμφανίζεται ως η επιτιθέμενη πλευρά, ώστε η γρήγορη παρέμβαση της Δύσης να τη βρεί νικητή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιβάλλει τους δικούς της όρους συμπεριλαμβάνοντας, το καθεστώς των 152 νησιών, μικρονήσων και βραχονησίδων των οποίων αμφισβητείται η ελληνική κυριότητα, αλλά και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. 

Η ενέργεια αυτή θα συνδυαστεί με παρεμπόδιση μετακίνησης ελληνικών πλοίων προς νησιά τα οποία τελούν κατά την Άγκυρα υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, καθώς και με μαζική προώθηση μεταναστών στο ελληνικό νησιωτικό έδαφος που θα στοχοποιηθεί.

Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να γνωρίζει ότι, όπως τονίζει ο κ. Καμπουρίδης, σε μία πιθανή πολεμική σύγκρουση θα αντιμετωπίσει τις ετοιμοπόλεμες Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως τους υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας και δυνατοτήτων χερσαίους Σχηματισμούς στο μέτωπο του Έβρου.

Φωτογραφία: Associated press

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News