Βαγγ. Κρητικός: Τροπολογία σκάνδαλο για τα κόκκινα δάνεια κόντρα σε απόφαση του Αρείου Πάγου

Απόψεις
Βαγγ. Κρητικός: Τροπολογία σκάνδαλο για τα κόκκινα δάνεια κόντρα σε απόφαση του Αρείου Πάγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δανειοληπτών- Καταναλωτών, μιλάει στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 για τροπολογία σκάνδαλο και ωμής κατάργησης απόφασης του Αρείου Πάγου, με την οποία μπλοκάρει ο πλειστηριασμός κατοικιών από κόκκινα δάνεια, για λογαριασμό ξένων εταιρειών και οργανισμών από εγχώριους εργολάβους.

Επί της ουσίας, η επίμαχη τροπολογία, την οποία αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών, φαίνεται όπως λέει ο κ. Κρητικός,  να «λύνει τα χέρια» των εταιρειών διαχείρισης δανείων για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Είχε προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου που ξεκαθάριζε πως οι εν λόγω εταιρείες, γνωστές ως servicers, δεν δικαιούνται να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δανειοληπτών και αυτό γιατί δεν είναι οι πραγματικοί κάτοχοι των δανείων, αλλά λειτουργούν ως «εργολάβοι» των ξένων funds.

Κι αυτό γιατί είναι δεδομένο ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου θα έφερνε μπαράζ προσφυγών από δανειολήπτες που έχασαν τις περιουσίες τους από πλειστηριασμούς που διενήργησαν οι servicers αξιώνοντας τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν νομιμοποιεί τις εν λόγω πράξεις, στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των δανείων έγινε με τον νόμο του 2003, ενώ αυτές μπορούν να γίνονται με βάση των νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News