Κ. Σταμπολής: Βαθιά Ενεργειακή Αστάθεια και Γεωπολιτική αναβάθμιση αγωγών μέσω Τουρκίας

Απόψεις
Κ. Σταμπολής: Βαθιά Ενεργειακή Αστάθεια και Γεωπολιτική αναβάθμιση αγωγών μέσω Τουρκίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βαθιά ενεργειακή αστάθεια, λέει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολική Ευρώπης, Κώστας Σταμπολής, που οφείλεται στις πολυεπίπεδες γεωπολιτικές κρίσεις, οδηγεί σε μεγάλες αβεβαιότητες και τις αγορές ενέργειας, που εν πολλοίς καθορίζονται από ένα ξέφρενο ράλι τιμών.

Ακόμη και οι σποραδικές μικρές μειώσεις δεν είναι παρά «ασπιρίνες» μπρος στις μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και συμβόλαια. Παράλληλα ο κ. Σταμπολής  μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, υπογραμμίζει ότι για την Δύση και ειδικά την Ελλάδα χρήζει  αντί πανηγυρισμών, εξαιρετική προσοχή για την γεωπολιτική αναβάθμιση των αγωγών που διέρχονται από την Τουρκία.

Tourk Stream, TANAP και TAP, μετατρέπονται σε «μοχλό» απαιτήσεων έναντι της Δύσης. Ο κ. Σταμπολής μιλάει ακόμη για την αξία των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την χρόνια αβελτηρία αξιοποίησης τους, που πλέον μόνο «λάθος» δεν είναι  αλλά στρατηγικό ολίσθημα.

Ο κ. Σταμπολής σημειώνει ότι αυτό το θέμα μαζί με τη ακύρωση της βίαιης απολιγνιτοποίησης  στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αλλάξει άρδην ενεργειακά και οικονομικά την εικόνα για την Ελλάδα. Μιλάει ακόμη για τις εξελίξεις στο Ιράν και τι μπορεί να επιφέρουν στη παγκόσμια αγορά ενέργειας, την δολιοφθορά στους NordStream 1,2, αλλά και το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News