Θέμης Τζήμας: Οι Ελληνοτουρκικές εξελίξεις συγχρονίζονται με τις παγκόσμιες συγκρούσεις

Απόψεις
Θέμης Τζήμας: Οι Ελληνοτουρκικές εξελίξεις συγχρονίζονται με τις παγκόσμιες συγκρούσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νομικός, διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θέμης Τζήμας, αναλύει μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 την όξυνση από πλευράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και όλο το πλέγμα των σχέσεων μας, ενταγμένο όπως λέει στο γενικότερο κλίμα των παγκόσμιων συγκρούσεων, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά.

Με όρους γεωπολιτικής υπογραμμίζει ότι αυτή την ώρα η Τουρκίας έχει ως στρατηγική της επιλογή το εθνικό της συμφέρον και τα κέρδη που εκτιμά ότι θα αποκομίσει σε ένα παιχνίδι ισορροπιών μεταξύ των μεγάλων αντιμαχόμενων πόλων ισχύος.

Η Ελλάδα από την άλλη, όπως υποστηρίζει, επιλέγει μονοσήμαντα, το εθνικό της συμφέρον να το περάσει μέσα από τις προτεραιότητες της Νατοικής συμμαχίας, προσδοκώντας  να ενισχύσει ισχυρά  την θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι κατά την γνώμη του, σε αυτή τη φάση η Τουρκία εμφανίζεται από καλύτερη θέση ισχύος.

Κατά τον κ. Τζήμα, η Τουρκία επιχειρεί να «ροκανίσει» σε όλα τα πεδία πρώτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα  και ταυτόχρονα να εισάγει στη διεθνή σκηνή μία νέα αντίληψη της κυριαρχίας σε περιοχές όπως τα νησιά μας υπό όρους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News