Υποκλοπές και «επισύνδεση» ευθυνών και νοημοσύνης

Απόψεις
Υποκλοπές και «επισύνδεση» ευθυνών και νοημοσύνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μυστικά κονδύλια και ελληνικά Panama Papers

Για ακόμη μια φορά η πολιτική σκηνή της Ελλάδας ταλανίζεται από ένα σκάνδαλο υποκλοπών. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα βαθύ θέμα Δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο που και στην ήπια εξήγησή του, περί άγνοιας του πρωθυπουργού, όταν είσαι ο απόλυτος πολιτικά προϊστάμενος της ΕΥΠ, δηλώνοντας άγνοια το κάνεις πολύ χειρότερο ως θέμα. Πολύ απλά ομολογείς έτσι ανικανότητα ελέγχου της πιο κρίσιμης υπηρεσίας, στην οποία είσαι με δική σου απόφαση 3 χρόνια πριν ο πολιτικά επικεφαλής.

*Του Γιώργου Σαχίνη

Έχουμε ήδη γίνει μάρτυρες αναλυτικών τεχνικών αναλύσεων για προηγμένα λογισμικά παρακολούθησης, τα οποία είναι πολύ δύσκολα ή και πλήρως μη ανιχνεύσιμα. Και βεβαίως πολλή συζήτηση με μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις για τη νομότυπη παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων(άλλο πάλι κι αυτό, η νομιμοποίηση του χαφιεδισμού), με τη sic έκφραση «νόμιμη επισύνδεση». Τι κρύβεται όμως πίσω απ’ όλα αυτά και ποιος ο ρόλος κεντρικών προσώπων και συνεργατών του πρωθυπουργού;

Οι ευθύνες στην ΕΥΠ

Αλλαγές στην ΕΥΠ προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, ως αντίδραση στο σκάνδαλο των «νομότυπων» υποκλοπών (ακόμη κι αυτό νομικά είναι έωλο) πολιτικών και δημοσιογράφων (γι’ αυτούς δεν είπε κουβέντα), αποποιούμενος των ευθυνών του, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην ΕΥΠ και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης. Τα 4 πεδία αλλαγών που ανακοίνωσε είναι τα εξής:

  1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  3. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Θα αφορούν, άραγε, αυτές οι αλλαγές και τη διείσδυση της ΕΥΠ σε φορείς της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και στη χρηστή διαχείριση των μυστικών της κονδυλίων; Είναι αποφάσεις της δικής του διακυβέρνησης και των υπουργών του, ζητήματα που για την ώρα σύσσωμη η αντιπολίτευση δείχνει να αγνοεί ή να μην τα θυμάται.

Η «επισύνδεση» της ΕΥΠ με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ένα πεδίο ελληνικής πρωτοτυπίας, που αναδεικνύει αυτή η σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών πολιτικών και δημοσιογράφων, είναι ο τομέας της κυβερνοασφάλειας. Όταν οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν ανεξάρτητες εθνικές Αρχές κυβερνοασφάλειας, επανδρωμένες με τεχνοκράτες, στην Ελλάδα - η οποία έχει το προνόμιο να φιλοξενεί τον κατεξοχήν ευρωπαϊκό οργανισμό κυβερνοασφάλειας, τον ENISA, ο οποίος είναι επίσης ένας ανεξάρτητος οργανισμός - όλα τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με γενικό διευθυντή ένα πρώην στέλεχος της ΕΥΠ. Δηλαδή, εν αντιθέσει με τα πρότυπα των προηγμένων χωρών, όπου οι μυστικές υπηρεσίες επανδρώνονται με τεχνοκράτες, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις τεχνολογικές εξελίξεις, εμείς “εξάγουμε” τα στελέχη αυτών των υπηρεσιών στους υπόλοιπους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης. Ελπίζουμε να μην εννοεί αυτήν την κατάσταση ως «εξωστρέφεια» της ΕΥΠ ο πρωθυπουργός.

Αυτή η «επισύνδεση» μπορεί να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός «ασφαλούς» και ήσυχου περιβάλλοντος για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων της ΕΥΠ με ημετέρους, με το γνωστό μοντέλο των προμηθειών, απέχει όμως παρασάγγας από την προσέγγιση προηγμένων χωρών, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, όπου ζητούμενο είναι η ανάπτυξη εθνικής τεχνογνωσίας ή αξιοκρατία, η ανάπτυξη ουσιαστικών εγχώριων ικανοτήτων σε τομείς αιχμής, όπως η κυβερνοασφάλεια, και βεβαίως επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας ουραγού στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ούσα απούσα από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Καλό θα ήταν και από πλευράς υπουργείου ο κ. Πιερρακάκης να αντιμετωπίσει περισσότερο αυτές τις παθογένειες του υπουργείου του, “πουλώντας” λιγότερη ψηφιακή μεταρρύθμιση σαν... καθρεφτάκια σε ιθαγενείς.

Μυστικά κονδύλια και ελληνικά Panama Papers

Όταν μιλάμε για κυβερνοασφάλεια και εθνική ασφάλεια, κεντρικό ρόλο στην προμήθεια σχετικών συστημάτων έχει η ΕΥΠ και τα γνωστά μυστικά κονδύλια, τα οποία δεν ελέγχονται όπως οι λοιπές δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, παρά μόνο από την ίδια την ΕΥΠ και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης. Και όλως τυχαίως, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, έχουμε την ταυτόχρονη παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης.

Πολλά δημοσιεύματα αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια για τους προμηθευτές αυτών των συστημάτων υποκλοπών και το σκοτεινό δίκτυο των εταιρειών πίσω από τις προμήθειες. Επίσης, είναι γνωστό στην πιάτσα ότι κανείς δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε σχετικούς διαγωνισμούς, χωρίς ειδική “πρόσκληση”.

Τελικά, επιπλέον του ελληνικού watergate που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση, μήπως υπάρχουν και ελληνικά Panama Papers με αλυσίδες εγχώριων και off-shore εταιρειών και funds του εξωτερικού, με την εμπλοκή του στενού περιβάλλοντος του Μαξίμου;

Θα φωτιστούν όλες οι σκοτεινές πτυχές;

Χωρίς λοιπόν να υποτιμάμε το πολιτικό μέγεθος του σκανδάλου υποκλοπών των επικοινωνιών πολιτικών αρχηγών και δημοσιογράφων, μήπως οι «γενναίες» παραιτήσεις είναι απλώς προληπτικά μέτρα “κλεισίματος” άλλων “καινοτόμων” υποθέσεων πριν καν ανοίξουν; Και είναι άραγε σε θέση η αντιπολίτευση στην Εξεταστική Επιτροπή να διερευνήσει το ζήτημα σε τέτοιο βάθος, με αρχή του νήματος τα μυστικά κονδύλια της ΕΥΠ για την κυβερνοασφάλεια και αυτή την περίεργη «επισύνδεση» υπουργείων με την ΕΥΠ, ή θα παραμείνουμε σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων και αντιπαραθέσεων για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News