Β. Τζέμος: Νομικά - Συνταγματικά Ζητήματα με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Απόψεις
Β. Τζέμος: Νομικά - Συνταγματικά Ζητήματα με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι υπέρμετρες αναπροσαρμογές και οι μη σαφείς τρόποι υπολογισμού της αναπροσαρμογής μπορούν να συνιστούν» κατά τον καθηγητή Τζέμο «μη αναλογικό περιορισμό στην περιουσία, στην οικονομική ελευθερία αλλά και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των πολιτών-καταναλωτών»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων και Επίκουρος Καθηγητής του Δημοσίου και του Οικονομικού Δικαίου Βασίλης Τζέμος, νομικός παρά Αρείω Πάγω, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, εξηγεί τα τρία ανοιχτά νομικά ζητήματα και σε σχέση με το Σύνταγμα, για την Ρήτρα Αναπροσαρμογής στα τιμολόγια των καταναλωτών ρεύματος. 

Αν και είναι θετικό είπε, που η Κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έστω με διαφορετικές προτάσεις, είναι υπέρ της αντιμετώπισης του προβλήματος, επεσήμανε ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, αποτελεσματικά, οριζόντια, με σαφή νομοθέτηση και σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Διαπίστωσε, μάλιστα, ολιγωρία της ΡΑΕ και σαφές συνταγματικό πρόβλημα σε υπέρμετρες αναπροσαρμογές. «Οι υπέρμετρες αναπροσαρμογές και οι μη σαφείς τρόποι υπολογισμού της αναπροσαρμογής μπορούν να συνιστούν» κατά τον καθηγητή Τζέμο «μη αναλογικό περιορισμό στην περιουσία, στην οικονομική ελευθερία αλλά και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των πολιτών-καταναλωτών». «Ανακύπτουν» σημείωσε και:

α) αστικολογικές πτυχές αδιαφάνειας, μη έγκαιρης ειδοποίησης, καταχρηστικότητας των όρων συναλλαγών και

β) εμπορικές πτυχές δικαίου του ανταγωνισμού, και

γ) πτυχές ενωσιακού δικαίου της ενέργειας, οι οποίες σε τελική ανάλυση μπορεί να οδηγούν σε λογαριασμούς παρόχων ρεύματος που παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των καταναλωτών τόσο σε αντίθεση με το Σύνταγμα όσο και κατά παράβαση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Τζέμος, ερωτώμενος για το αν μια ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμό ενός πολύ φτωχού πολίτη οδηγήσει π.χ. σε τριπλασιασμό του ποσού που πλέον οφείλει στην ΔΕΗ, μπορεί να επιτρέψει την διακοπή του ρεύματος στον πολίτη αυτόν που αποδεδειγμένα αδυνατεί να πληρώσει (π.χ. είναι άνεργος, ή έχει πολύ μικρότερο μισθό από το πλέον οφειλόμενο τριπλάσιο από τον προηγούμενο μήνα ποσό), απάντησε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά ότι σε μια υπόθεση με αυτά τα χαρακτηριστικά θα έβλεπε σωρευτικά και μη θεμιτή συνταγματικά και Ενωσιακά παραβίαση και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που είναι απολύτως απαραβίαστη, ειδικά καθόσον διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα σημαντική αύξηση των τιμών και σε άλλα βασικά αγαθά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News