Ηλ. Κονοφάγος: Αναγκαία πολιτική βούληση για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Ενεργειακό πεδίο (ηχητικό)

Κρήτη
Ηλ. Κονοφάγος: Αναγκαία πολιτική βούληση για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Ενεργειακό πεδίο (ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, κάνει λόγο για απόλυτο εγκλωβισμό της Ε.Ε. που ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εγχείρημα απεξάρτησης από τους Ρωσικούς φυσικούς πόρους, επιτάχυνε, αλλά με αιτίες πίσω στην επιλογή, χωρίς αντίκρισμα σε άμεση μετάβαση σε καθεστώς «πράσινης ενεργειακής ουδετερότητας» της Ε.Ε., που για αρκετά χρόνια θα είναι ανέφικτο και τεχνολογικά και σε ανάγκες σταθερότητας των ενεργειακών συστημάτων.

Όταν στην Ελλάδα, όπως είπε, στη καλύτερη περίπτωση τα στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα ασφαλείας, με πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο είναι για 15 μέρες, είναι απορίας άξιο που το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση δεν έχει την αναγκαία βούληση να νομοθετήσει πράξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το ενεργειακό ζήτημα.

Ακόμη χειρότερα, που στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, ακόμη και η πιθανότητα ερευνητικών γεωτρήσεων «εξορκίζεται» και δεν υπάρχει καν σχέδιο για να μην φύγουν εταιρείες, όπως η Total, από το πεδίο των άμεσων ερευνών.

Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι θα έπρεπε άμεσα και από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή τη συγκυρία να αδειοδοτηθούν παραχωρήσεις θαλάσσιων τεμαχίων στη «Λεκάνη του Ηροδότου», εκεί που κατά την γνώμη του υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα. Κάτι που όπως είπε προϋποθέτει βούληση για οριοθέτηση ΑΟΖ και υπεράσπιση της , μπλοκάροντας έτσι και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News