Χρ. Σταμούλη: Η Γερμανική προσφυγή στη Χάγη και η ανάγκη στρατηγικής στην Ελλάδα

Απόψεις
Χρ. Σταμούλη: Η Γερμανική προσφυγή στη Χάγη και η ανάγκη στρατηγικής στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανία επανέρχεται, 10 χρόνια μετά, για το θέμα των υποχρεώσεών της, τις οποίες επιμένει να αφήνει ανεκπλήρωτες

Η νομικός και διαχειρίστρια του Αρχείου του Γιάννη Σταμούλη, του πρωτοπόρου Έλληνα νομικού και πολιτικού που πέτυχε την διεθνοποίηση και άνοιξε νομικούς δρόμους διεθνώς με της υπόθεση  των Γερμανικών Επανορθώσεων για το Δίστομο, μίλησε στον 98.4 με αφορμή την είδηση για προσφυγή της Γερμανίας εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ιταλίας, για τις επανορθώσεις.

Όπως σημειώνει η κ. Σταμούλη, 10 χρόνια μετά την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας επανέρχεται, για το θέμα των υποχρεώσεών της, τις οποίες επιμένει να αφήνει ανεκπλήρωτες.

Την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, κατέθεσε νέα προσφυγή, κατά της Ιταλίας ζητώντας, παράλληλα, ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει τις επιπτώσεις των αναγκαστικών μέτρων που πολλαπλασιάζονται σε βάρος της, στην γειτονική χώρα.

Στον δρόμο που χάραξε το Δίστομο, πλήθος υποθέσεων ιταλικού ενδιαφέροντος παράγουν νέες απαιτήσεις σε βάρος της Γερμανίας. Η Ελλάδα οφείλει να αντιδράσει και να εμφανιστεί στο προσκήνιο. Να υποστηρίξει τους πολίτες της αντί να επιβάλλει δικαστικό ένσημο στις αγωγές τους. Χρειάζεται, η αναζήτηση, η χάραξη και η υποστήριξη δομημένης και αποτελεσματικής συνολικής στρατηγικής, η ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης και η επιστημονική τεκμηρίωση των ελληνικών αξιώσεων. 

Απαιτούνται νέες νομικές κατασκευές, άλλως η διεκδίκηση πεθαίνει μαζί με τους επιζήσαντες των θηριωδιών. Το πρωτοπόρο Δίστομο μοιάζει εγκαταλελειμμένο. Οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται ανεμικοί και αναποτελεσματικοί. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, στην οποία οι Διστομίτες εμπιστεύθηκαν την εκπροσώπησή τους, οφείλει να ενημερώσει λεπτομερώς για το τι έκανε, στα 15 χρόνια μετά το θάνατο του εμπνευστή και πρωτοπόρου Γιάννη Σταμούλη. Η Γερμανία οφείλει να κατανοήσει ότι η αλαζονεία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Δικαιοσύνη και τη Συγχώρεση και πως αν δεν θέλει δικαστικές κινήσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News