Gilbert Deray: Η Omicron μας πλασάρεται ως μια σπουδαία ιστορία, με αίσιο τέλος αντάξιο ταινίας του Netflix

Απόψεις
Gilbert Deray: Η Omicron μας πλασάρεται ως μια σπουδαία ιστορία, με αίσιο τέλος αντάξιο ταινίας του Netflix

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρο του Ζιλμπέρ Ντερέι παρατέθηκε στη σημερινή εκπομπή του 98.4 αναδεικνύοντας το πώς γίνεται δημόσια ο επιστημονικός διάλογος για την πανδημία στην υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς μονοφωνίες και μονόπλευρα αφηγήματα

Στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού 98.4, παρατέθηκε άρθρο του Ζιλμπέρ Ντερέι (Gilbert Deray), επικεφαλής του νεφρολογικού τμήματος του νοσοκομείου Πιτιέ-Σαλπετριέρ (Pitié-Salpêtrière), στο ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό της lexpress, αναδεικνύοντας το πώς γίνεται δημόσια ο επιστημονικός διάλογος για την πανδημία στην υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς μονοφωνίες και μονόπλευρα αφηγήματα.

Ο Γάλλος καθηγητής, υποστηρίζει στο άρθρο του, πως ως φαίνεται , «πρέπει να ανακοινώσουμε το τέλος της κρίσης και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να πλάσουμε μια όμορφη ιστορία βασισμένη σε δύο πυλώνες: τη συλλογική ανοσία και την εξέλιξη των ιών προς όλο και πιο καλοήθεις μορφές.

Η παρτίδα τελειώνει, ο SARS-COV-2 θα γίνει μια απλή γρίπη! Αυτό είναι το Netflix, η τελευταία σειρά επεισοδίων με το «ευτυχές τέλος» που μπορεί να κατασκευαστεί κατάλληλα, προκειμένου να ικανοποιήσει τον θεατή.

Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους δύο πυλώνες δεν είναι σίγουρος. Η εξέλιξη των ιών δεν ακολουθεί συστηματικά την πορεία σε πιο καλοήθεις μορφές. Είναι τυχαίο και η εξέλιξη του SARS-COV-2 αποδεικνύει το αντίθετο. Η παραλλαγή Alpha προκάλεσε περισσότερες νοσηλείες από το αρχικό στέλεχος και λιγότερες από τη Delta.

Όσο για την ανοσία της αγέλης, πώς μπορούμε με τόση βεβαιότητα να τη φανταστούμε να έρχεται, όταν η τελευταία παραλλαγή, η Omicron έχει ήδη αποδείξει ότι ξεφεύγει ήδη εν μέρει από την προηγούμενη ανοσία που αποκτήθηκε με εμβολιασμό ή από τη νόσηση μετά από λοίμωξη. Πρόκειται για μια φευγαλέα, εντός ολίγων μηνών ανοσία».

Το σχετικό Link.

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News