Γιώργος Σαχίνης

Ζαχ. Μίχας : Συστημική Αποσάθρωση και Κρατική Ανικανότητα Διαχείρισης

Ο Ζαχαρίας Μίχας, συνιδρυτής και διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ/ISDA), συνεργάτης της ιστοσελίδας defence-point.gr, μιλώντας στον 98.4, σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα του ποια είναι η καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισης, δηλαδή του τι ακριβώς θα γίνει, αλλά του γιατί δεν έγινε απολύτως τίποτα! Όπως είπε, κανένα άλλο συμπέρασμα δεν βγαίνει, το μόνο που καταλαβαίνει είναι πως οι κύριοι που αυτοαποκαλούνται “κράτος”, όπως φάνηκε ήδη από το καλοκαίρι, έχουν αποφασίσει απλώς να μην ασχολούνται άλλο με αυτό για το οποίο όχι μόνο ψηφιστήκαν , αλλά πληρώνονται για να κάνουν !

Μιλώντας για την αποτροπή, σημείωσε, έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι ένα βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις εάν έχει επιτύχει. Γνωρίζεις μετά βεβαιότητας πότε έχει καταρρεύσει. Έτσι και στο επίπεδο της ασφάλειας της κοινωνίας, που συζητούμε σήμερα, γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι αποτύχαμε στο να λάβουμε τα μέτρα που θα απέτρεπαν τις σκηνές χάους που βλέπουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αττικής.

Εάν είχαν ληφθεί μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας επί τη βάσει ξεκάθαρων μετεωρολογικών πληροφοριών, που ήταν διαθέσιμες εγκαίρως, το χάος θα είχε αποφευχθεί. Θα υποθέταμε βάσιμα ότι τα μέτρα απέτρεψαν το χάος, χωρίς όμως να γνωρίζουμε εάν αυτό θα εμφανιζόταν σε περίπτωση που δεν είχαν ληφθεί. Εκεί ακριβώς πάσχει το σύστημα. Όχι στην επάρκεια της πληροφόρησης. Όταν για παράδειγμα μεταδίδεται με έκτακτα δελτία από τα μέσα ενημέρωσης ότι η Πυροσβεστική απηύθυνε έκκληση για κλείσιμο των εισόδων της Αττικής Οδού, αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι αυτό ζητήθηκε, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε. Με οποιοδήποτε επιχείρημα. Ενώπιον επιχειρησιακού αδιεξόδου, η ηγεσία αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την απαίτηση, εάν δεν διέρρευσε με κάποιον τρόπο. Είναι επίσης γελοία η απόπειρα να φορτωθεί το σύνολο της ευθύνης για την κατάσταση σε ένα τόσο σύγχρονο οδικό δίκτυο στον ιδιώτη διαχειριστή, χωρίς ασφαλώς αυτό να τον απαλλάσσει από τις ευθύνες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε γενική αργία. Ακούγεται ως κακόγουστο αστείο, διότι η απόφαση είναι άνευ αντικειμένου. Δηλαδή, εάν η κυβέρνηση δεν το αποφάσιζε οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα είχαν τρόπο να μεταβούν στις εργασίες τους; Το ζητούμενο θα ήταν το κράτος να έχει δράσει προληπτικά και να είχε αποφασίσει την αργία την Κυριακή για τη Δευτέρα. Θα είχαμε γλιτώσει πολλά, παρότι το κόστος για την οικονομία είναι κατανοητό.

Όταν το κράτος αναλαμβάνει δράση εγκαίρως, τότε ενδεχομένως υπάρχει περιθώριο για πιο μετριοπαθή μέτρα. Έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα συμβεί από τους μετεωρολόγους, θα μπορούσαν να έχουν συστήσει ξεκάθαρα την μη προσέλευση στην εργασία. Τα μοντέλα έδειχναν

Την εικόνα της συστημικής αποσάθρωσης, την ανικανότητα διαχείρισης μίας τέτοιας κακοκαιρίας την πληρώνουν οι πολίτες, αλλά την διαπιστώνει και ο κάθε αντίπαλος της χώρας . Και ο λογικός συνειρμός που κάνει είναι ότι η Ελλάδα δεν θα τα πάει καλύτερα στη διαχείριση μιας στρατιωτικού χαρακτήρα κρίσης…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια