Μελέτη μεγάλων ερευνητικών κέντρων των ΗΠΑ αποκαλύπτει για SARS-CoV-2

Απόψεις
Μελέτη μεγάλων ερευνητικών κέντρων των ΗΠΑ αποκαλύπτει για SARS-CoV-2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται γρήγορα σε ολόκληρο τον οργανισμό, μπορεί να παραμείνει στα όργανα επί μήνες

H εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού 98.4 με τον Γιώργο Σαχίνη, εντόπισε σε δημοσίευμα του Ισραηλινού τύπου και πιο συγκεκριμένα στους «Times of Israel», μία από τις σημαντικότερες μελέτες αυτής της περιόδου, που υπογράφουν δεκάδες ερευνητές και επιστήμονες από κορυφαία ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ σε συνεργασία και με επιστήμονες στο Ισραήλ, με τίτλο: «Η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και επίμονη παρουσία του σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό και στον εγκέφαλο». Η μελέτη αυτή, αναδεικνύει ότι από τα μέχρις τώρα ευρήματα της, το αφήγημα ότι εξελίσσεται σε «μια κατάσταση ανάλογη όπως της γρίπης», που όπως μας λένε θα την περάσουμε μια και θα αρρωστήσουμε, τουλάχιστον οι μισοί από την Όμικρον, δεν φαίνεται να προκύπτει σε αυτή την έρευνα.

Το Απομαγνητοφωνημένο Κείμενο

Αυτά που θα σας πούμε παρακάτω τα αλιεύσαμε από ένα δημοσίευμα στους Ισραηλινούς  Times, δηλαδή «Times of Israel»  με τίτλο :

«Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται γρήγορα σε ολόκληρο τον οργανισμό, μπορεί να παραμείνει στα όργανα επί μήνες».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε μια μελέτη από ένα τεράστιο αριθμό ερευνητών και ερευνητικών κέντρων.

Η μελέτη έχει τον τίτλο :

«Η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και επίμονη παρουσία του σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό και στον εγκέφαλο».

Εμείς όμως προτιμήσαμε να σας παρουσιάσουμε την ίδια τη μελέτη.

Η Covid-19 είναι γνωστό ότι σε ορισμένους ασθενείς, προκαλεί πολυοργανική δυσλειτουργία κατά την οξεία λοίμωξη, με παρατεταμένα συμπτώματα, τα οποία αποκαλούνται μετα-οξείες μη αναστρέψιμες βλάβες (Post-Acute Sequelae) του SARS - CoV-2 (PASC). Ωστόσο, οι επιπτωσεις της λοίμωξης εκτός της αναπνευστικής οδού και ο χρόνος μέχρι την εξάλειψη του ιού από τον οργανισμό δεν έχουν προσδιοριστεί επαρκώς, ιδίως όσον αφορά στον εγκέφαλο. Πραγματοποιήσαμε ολοκληρωμένες νεκροτομές σε 44 ασθενείς με Covid-19 για να χαρτογραφήσουμε και να ποσοτικοποιήσουμε την κατανομή του SARS-CoV-2 , τον πολλαπλασιασμό του και την κυτταρικού τύπου ιδιαιτερότητά του, σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, από την φάση της οξείας λοίμωξης έως και πέραν των από επτά μηνών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αποδεικνύουμε ότι ο SARS-CoV-2 κατανέμεται ευρέως, ακόμη και μεταξύ ασθενών που πέθαναν με ασυμπτωματική έως ήπια νόσο Covid-19, και ότι ο πολλαπλασιασμός του ιού απαντάται σε πολλαπλούς πνευμονικούς και εξωπνευμονικούς ιστούς ενωρίς από την έναρξη της λοίμωξης. Επιπλέον, ανιχνεύσαμε παραμένον RNA του SARS-CoV-2 σε πολλαπλές ανατομικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων περιοχών σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, για διάστημα έως και 230 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Παρά την εκτεταμένη κατανομή του SARS-CoV-2 στον οργανισμό, παρατηρήσαμε περιορισμένη φλεγμονή ή άμεση ιογενή κυτταροπαθολογία εκτός των πνευμόνων. Τα δεδομένα μας αποδεικνύουν ότι ο SARS-CoV-2 προκαλεί συστηματική λοίμωξη και μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό επί μήνες.

Το σκεπτικό της μελέτης έχει ως εξής :

Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό του SARS-CoV-2, που αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα της νόσου Covid-19, έχει περιγράφει επαρκώς όσον αφορά τις πνευμονικές και

εξωπνευμονικές της εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πολυοργανικής ανεπάρκειας και του σοκ μεταξύ των σοβαρών και θανατηφόρων περιπτώσεων. Ορισμένοι επιζώντες εμφανίζουν επιπλοκές μετά την οξεία φάση του SARS-CoV-2 (PASC) -γνωστές και ως Long COVID- με καρδιαγγειακές, πνευμονικές και νευρολογικές εκδηλώσεις με ή χωρίς λειτουργικές διαταραχές.

Ενώ οι μελέτες των νεκροτομών σε περιστατικά που κατέληξαν από την Covid-19 υποστηρίζουν την ικανότητα του SARS-CoV-2 να μολύνει πολλαπλά όργανα, τα εξωπνευμονικά όργανα, συχνά δεν έχουν ιστοπαθολογικά στοιχεία άμεσης βλάβης ή φλεγμονής που προκαλούνται από τον ιό. Το παράδοξο της εξωπνευμονικής λοίμωξης χωρίς εμφάνιση βλάβης ή φλεγμονή εγείρει πολλά ερωτήματα όσον αφορά τη σχέση του παθογόνου με τον ξενιστή. Τα ερωτήματα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ποια είναι η επιβάρυνση από τη λοίμωξη εντός και εκτός της αναπνευστικής οδού;

Ποιοι τύποι κυττάρων μολύνονται στους εξωπνευμονικούς ιστούς και υποβοηθούν την επέκταση της λοίμωξης και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2;

Συνεχίζει να παραμένει ο SARS-CoV-2 ακόμη και επί απουσίας κυτταρικής βλάβης και φλεγμονής στους εξωπνευμονικούς ιστούς;

και αν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα;

Εξελίσσεται ο SARS-CoV-2 καθώς εξαπλώνεται και η παρουσία του παραμένει είναι σαφής σε διαφορετικές ανατοµικές περιοχές;

Αυτά ήταν ερωτήματα τα οποία σχεδιάστηκε να απαντήσει η έρευνα.

Και να που κατέληξε :

Οι ερευνητές όπως και πριν από αυτούς πολλοί « ....άλλοι διαπίστωσαν ιστοπαθολογικά ευρήματα στην καρδιά, στους λεμφαδένες, στο λεπτό έντερο και στα επινεφρίδια. Αποδεικνύουμε με βεβαιότητα ότι ο SARS-CoV-2 είναι ικανός να μολύνει και να πολλαπλασιάζεται σε αυτούς τους ιστούς. Η τρέχουσα βιβλιογραφία έχει επίσης αναφέρει απουσία ή αμφιλεγόμενη παρουσία του ACE2 και/ή του TMPRSS2 σε διάφορους εξωπνευμονικούς ιστούς, όπως είναι οι λεμφικοί ιστοί του παχέος εντέρου και οι οφθαλμικοί ιστοί, θέτοντας το ερώτημα αν αυτοί οι ιστοί μπορούν να μολυνθούν από τον τον SARS-CoV-2. Ωστόσο, παρατηρήσαμε υψηλά επίπεδα παρουσίας του RNA του SARS-CoV-2 και ενδείξεις αναπαραγωγής σε αυτά τα όργανα.

Στο σημείο αυτό σας θυμίζω την άλλη μελέτη που σας είχαμε παρουσιάσει τον περασμένο μήνα, στην οποία ένα από τα τέσσερα συμπεράσματά της ήταν ότι ο ιός μπορούσε να προσβάλλει ιστούς που δεν είχαν απαραίτητα τον υποδοχέα  ACE2.

Και συνεχίζουν οι ερευνητές :

Πιστεύουμε ότι η παρουσία του ιού, μέσω των κατάλληλων μεθόδων ανίχνευσης σε κύτταρα του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και σε μονοπύρηνα λευκοκύτταρα μέσα στον σπλήνα, στους λεμφαδένες της θωρακικής κοιλότητας, οφείλεται είτε σε λοίμωξη είτε αντιστοιχεί σε ιό, που έχει υποστεί φαγοκυττάρωση και βρίσκεται μέσα σε μακροφάγα κύτταρα. Επιπλέον, απομονώσαμε ιό από ένα μεσοθωράκιο λεμφαδένα και οφθαλμικό ιστό από δύο περιπτώσεις, οι οποίες βρίσκονταν σε πρώιμη φάση της νόσου.

Η εφαρμογή της μεθόδου της αλληλούχισης όσον αφορά την ακίδα του SARS-CoV-2 μας επέτρεψε να ανιχνεύσουμε ομοιογενείς πληθυσμούς του ιού σε πολλούς ιστούς, αποκαλύπτοντας παράλληλα και την παρουσία παραλλαγών του ιού σε άλλους ιστούς.

Επίσης :

Η διαμερισματοποίηση του γενετικού υλικού του ιού που πραγματοποιήσαμε μεταξύ πνευμονικών και εξωπνευμονικών περιοχών σε αρκετά άτομα υποστηρίζει την υπόθεση ότι ο ιός είναι δυνατόν να πολλαπλασιάζεται ανεξάρτητα σε αυτές τις περιοχές και όχι να διαχέεται από τη μία περιοχή στην άλλη.

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν συνολικά ότι ενώ το μεγαλύτερο φορτίο του SARS-CoV-2 βρίσκεται στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ ενωρίς κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και να μολύνει κύτταρα σε ολόκληρο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης και ευρείας έκτασης στον εγκέφαλο. Ενώ άλλοι ερευνητές έχουν διατυπώσει την άποψη ότι αυτή η διασπορά του ιού γίνεται μέσω της κυτταρικής διακίνησης, επειδή ο ιός δεν έχει αναπτυχθεί σε καλλιέργειες στο αίμα, τα δικά μας δεδομένα ενισχύουν την άποψη ότι υφίσταται μια πρώιμη φάση της λοίμωξης, κατά την οποία ο ιός διασπείρεται σε ολόκληρο τον οργανισμό, ακολουθώντας την εξέλιξη της πνευμονική λοίμωξης.

Παρακάτω κι άλλο σοβαρότατο συμπέρασμα :

Τα ευρήματά μας, επομένως, υποδηλώνουν ότι η ιαιμία που οδηγεί σε διασπορά του ιού σε ολόκληρο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου και του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, καθώς και ο πολλαπλασιασμός του ιού είναι δυνατόν να εξελιχθούν πολύ ενωρίς στη διαδρομή της COVID-19, ακόμη και σε ασυμπτωματικές ή σε ήπιες περιπτώσεις.

Και ακόμη χειρότερα :

Ακόμη και χωρίς ενδείξεις πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά, φαίνεται ότι τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από COVID-19 και χωρίς να έχουν εκδηλώσει σοβαρή νόσο μπορούν επίσης να εμφανίσουν συστηματική λοίμωξη από SARS- CoV-2.

Τέλος, μια σημαντική συμβολή της εργασίας μας είναι η καλύτερη κατανόηση της διάρκειας και των ανατομικών περιοχών στις οποίες μπορεί να παραμείνει ο SARS-CoV-2.

Μολονότι η αναπνευστική οδός αποτελούσε την πιο συχνή εντόπιση στην οποία έχει την τάση να παραμένει το RNA του SARS-CoV-2, το ≥50% των περιστατικών με προχωρημένη νόσο, παρουσίαζε επίσης επίμονη παραμονή στο μυοκάρδιο, στους λεμφαδένες της θωρακικής κοιλότητας, στη γλώσσα, στα περιφερικά νεύρα, στον οφθαλμικό ιστό και σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου, εκτός από τη σκληρή μήνιγγα.

Αυτά για μια αθώα γριπούλα που όπως μας λένε θα την περάσουμε μια και θα αρρωστήσουμε, τουλάχιστον οι μισοί από την Όμικρον.

Το Link από το δημοσίευμα των Ισραηλινών Times.

Το Link της μελέτης.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News