ΠΟΥ: Πολύ νωρίς για να αντιμετωπιστεί η Covid-19 όπως η γρίπη, καθώς η Omicron εξαπλώνεται παντού

Απόψεις
ΠΟΥ: Πολύ νωρίς για να αντιμετωπιστεί η Covid-19 όπως η γρίπη, καθώς η Omicron εξαπλώνεται παντού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια ώρα που οι επιστήμονες διεθνώς μιλάνε με αβεβαιότητα για την πανδημία, στην Ελλάδα οι αρμόδιοι περίπου είναι έτοιμοι να «σφυρίξουν τη λήξη» της και τη μετατροπή της σε επιδημία τύπου γρίπης

Στο αναλυτικό δημοσίευμα του reuters για τα όσα δήλωσε ο διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη Hans Klugke, αναφέρθηκε σήμερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, διεξοδικά η εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμου 98.4 με τον Γιώργο Σαχίνη, σημειώνοντας με νόημα, ότι ενώ επιστήμονες και φορείς διεθνώς μιλάνε για μεγάλες αβεβαιότητες ακόμη, στην Ελλάδα οι αρμόδιοι περίπου είναι έτοιμοι να «σφυρίξουν λήξη» της πανδημίας και μετατροπή της σε επιδημία τύπου γρίπης.

Το Απομαγνητοφωνημένο Κείμενο 

ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ , 11 Ιανουαρίου (Reuters) - Η παραλλαγή Omicron της COVID-19 ακολουθεί πλέον πορεία και προβλέπεται να μολύνει περισσότερους από τους μισούς Ευρωπαίους, αλλά δεν θα πρέπει ακόμη να θεωρείται ως ενδημική ασθένεια που μοιάζει με γρίπη, δήλωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Η Ευρώπη εμφάνισε περισσότερα από 7 εκατομμύρια νεοδηλωθέντα κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του 2022, υπερδιπλασιάζοντας τα κρούσματα σε διάστημα δύο εβδομάδων¦, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Hans Kluge σε συνέντευξη Τύπου.

«Με αυτόν τον ρυθμό, το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας προβλέπει ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού της Ευρώπης θα μολυνθεί από την Omicron μέσα στις επόμενες 6-8 εβδομάδες», συμπλήρωσε ο Kluge, αναφερόμενος στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σηάτλ.

«Πενήντα από τις 53 χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας έχουν καταγράψει κρούσματα της πιο μολυσματικής παραλλαγής», μας πληροφορεί ο κ Kluge.

Αλήθεια γιατί δεν τον επικαλείστε τον κ. Κλούγκε ;

Αφού ο Κικίλιας τον είχε επικαλεστεί αρκετές φορές, όταν του έδινε εύσημα για τη φιλοξενία που του είχε εξασφαλίσει, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με αφορμή των εγκαινίων ενός περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ.

Αν θυμάστε τότε είχε φουσκώσει ολόκληρο θέμα και είχε επιχειρηθεί να αποδοθεί δήθεν στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Φυσικά δεν επρόκειτο γι αυτό εξάλλου δεν είναι το πρώτο περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα.

Υπάρχει ήδη άλλο που λειτουργεί από το 2009.

Kαι στο κάτω κάτω είναι πολλές οι χώρες που φιλοξενούν περιφερειακά γραφεία του ΠΟΥ.

Αλλά γιατί δεν επικαλείστε τον κ Κλούγκε και για έναν ακόμη επιπλέον λόγο. Μιας και ο ίδιος βασίζεται στις προβλέψεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας, του κ Μάρεϋ, για τον οποίον μόλις χθες μιλούσαμε, όταν σας τον παρουσιάσαμε τον ίδιο και το Ινστιτούτο του στην εκπομπή της Δευτέρας;

Και συνεχίζει το άρθρο :

Ωστόσο, προκύπτουν ενδείξεις ότι η Omicron επηρεάζει περισσότερο την ανώτερη αναπνευστική οδό παρά τους πνεύμονες, προκαλώντας ηπιότερα συμπτώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί αυτό.

Μήπως γι’ αυτό δεν τον επικαλείστε ;

Ωστόσο το δικό μας σχόλιο γι’ αυτό που είπε ο κ. Κλούγκε είναι το εξής :

Καλά κ Κλούγκε, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το 50% των Ευρωπαίων θα αρρωστήσει, μπορείτε να μας πείτε – αν ξέρετε – πως θα αρρωστήσει ;

σαν γριπούλα ας πούμε;

μήπως ξέρετε να μας πείτε ή να υπολογίσετε, πόσοι θα πεθάνουν από αυτή τη γριπούλα;

γιατί αν δεν ξέρετε, αφήστε καλύτερα τις προβλέψεις περί 50 – 60 ή ό,τι άλλο τοις εκατό.

Δεν έχει νόημα να το λέτε αν δεν το συνοδεύετε με τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από το όποιο ποσοστό καταλήξει να αρρωστήσει

ή εάν δεν είστε σε θέση να προτείνετε κάποιο επιπλέον μέτρο προστασίας, πως δηλαδή όλοι αυτοί δεν θα αρρωστήσουν, πολύ δε περισσότερο όταν δεν ξέρετε τι μπορεί να πάθουν, εάν και εφόσον αρρωστήσουν.

Αλλά γι’ ακούστε κι αυτό το κουφό :

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez δήλωσε ότι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει ο τρόπος παρακολούθησης της εξέλιξης της COVID-19 και να χρησιμοποιηθεί μια μέθοδος παρόμοια με αυτή της γρίπης, επειδή η θνησιμότητά της έχει μειωθεί.

Αυτό θα σήμαινε ότι ο ιός αντιμετωπίζεται ως ενδημική ασθένεια και όχι ως πανδημία, χωρίς να καταγράφεται κάθε κρούσμα και χωρίς να εξετάζονται όλα τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Μωρέ μπράβο αυτός έσπασε όλα τα ρεκόρ και ξεπέρασε κάθε όριο.

Αν είναι ποτέ δυνατόν. Χειρότερος από τους δικούς μας.

Ευτυχώς τον συγύρισε ο ΠΟΥ. Για ακούστε :

Αλλά αυτό είναι ακόμη "πολύ μακριά", δήλωσε η Κατρίν Σμόλγουντ (Catherine Smallwood) ανώτερη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, κατά την ενημέρωση, προσθέτοντας ότι η ενδημικότητα απαιτεί σταθερή και προβλέψιμη μετάδοση του ιού.

«Έχουμε ακόμη τεράστιο βαθμό αβεβαιότητας και έναν ιό που εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, δημιουργώντας νέες προκλήσεις. Σίγουρα δεν βρισκόμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ενδημικό", δήλωσε η Σμόλγουντ.

«Μπορεί να γίνει ενδημικός εν ευθέτω χρόνω, αλλά το να το προσδιορίσουμε μέσα το 2022 είναι λίγο δύσκολο σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε», κατέληξε.

Ακούτε λοιπόν τι λένε οι σοβαροί ειδικοί;

μήπως γι’ αυτό δεν λένε κουβέντα τα ΜΜΕ και οι παραθυράτοι ;

Το Link από το δημοσίευμα του reuters.

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News