Γιώργος Σαχίνης

ΠΟΥ: Η «Όμικρον» μπορεί να φέρει νέες επικίνδυνες παραλλαγές

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Omicron θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές, προειδοποιεί ο ΠΟΥ, όπως με έκτακτη μετάδοση μετέφερε το  Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορικά με δηλώσεις της υπεύθυνης διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων του Οργανισμού.

Αν και η παραλλαγή εξαπλώνεται σαν πύρινη λαίλαπα σε όλο τον κόσμο, φαίνεται να είναι λιγότερο παθογόνος και δημιούργησε ελπίδες ότι η πανδημία θα μπορούσε να ξεπεραστεί.

Ωστόσο, η Κατρίν Σμόλγουντ (Catherine Smallwood), υπεύθυνη διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ότι η αύξηση του ποσοστού των λοιμώξεων θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

-Το Απομαγνητοφωνημένο κείμενο

Η αύξηση των κρουσμάτων από την Omicron παγκοσμίως θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μιας νέας και πιο επικίνδυνης παραλλαγής του ιού της Covid-19, προειδοποίησε την Τρίτη 4 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αν και η παραλλαγή εξαπλώνεται σαν πύρινη λαίλαπα σε όλο τον κόσμο, φαίνεται να είναι λιγότερο παθογόνος και δημιούργησε ελπίδες ότι η πανδημία θα μπορούσε να ξεπεραστεί.

Ωστόσο, η Κατρίν Σμόλγουντ (Catherine Smallwood), υπεύθυνη διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ότι η αύξηση του ποσοστού των λοιμώξεων θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Όσο περισσότερο εξαπλώνεται η Omicron, τόσο περισσότερο μεταδίδεται και όσο περισσότερο αναπαράγεται, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει μια νέα παραλλαγή, τόνισε η ίδια. Αυτή τη στιγμή η Όμικρον είναι θανατηφόρο, μπορεί να προκαλέσει θάνατο (...) Ίσως λίγο λιγότερο από τη Δέλτα, αλλά ποιος μπορεί να πει πώς θα εξελιχθεί  η Όμικρον».

Η Ευρώπη έχει καταγράψει περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα COVID από την έναρξη της πανδημίας και περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα του 2021, γεγονός που επισκιάζει οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι σήμερα, πρόσθεσε η Σμόλγουντ.

Βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη φάση, με τα ποσοστά των λοιμώξεων να αυξάνονται πολύ γρήγορα στη Δυτική Ευρώπη, και ο πραγματικός αντίκτυπος αυτού του γεγονότος δεν είναι ακόμη σαφής, δήλωσε η ίδια.

Ενώ σε ατομικό επίπεδο ο κίνδυνος νοσηλείας είναι πιθανώς μικρότερος με την παραλλαγή Omicron από ό,τι με την Delta, συνολικά η Omicron θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή λόγω του αριθμού των κρουσμάτων, συνέχισε η ίδια.

«Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται τόσο σημαντικά, είναι πιθανό πολλοί περισσότεροι ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις να καταλήξουν στο νοσοκομείο ή ακόμη και να πεθάνουν».

Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι αυτό δεν το λέει τυχαία.

Αυτό είναι ο κανόνας στην εξέλιξη των επιδημιών και των πανδημιών. Κάτι που οι ντόπιοι παραθυράτοι αγνοούν, όπως φαίνεται και κάποιοι άλλοι ακαταδίωκτοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Ας προσέξουν γιατί αντί για την πολυπόθητη – όπως την αποκαλούν – ανοσία της αγέλης, μπορέι να καταλήξουμε σε Ομικρονία.

Και συνεχίζει το άρθρο :

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέγραψε για πρώτη φορά περισσότερα από 200.000 νέα κρούσματα ημερησίως, αντιμετωπίζει νοσοκομειακή κρίση λόγω των ελλείψεων προσωπικού που προκαλεί το κύμα της Όμικρον. Η γειτονική της Γαλλία αναμένεται να πλησιάσει τα 300.000 κρούσματα την Τρίτη, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Η κ. Σμόλγουντ δήλωσε ότι αναμένει παρόμοια σενάρια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Ακόμα και στα μεγάλα, εξελιγμένα συστήματα υγείας, υπάρχουν πραγματικές δυσκολίες αυτή τη στιγμή, και αυτό είναι πιθανό να επαναληφθεί στην Ευρώπη, καθώς η Omicron οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων.

Παγκοσμίως, υπάρχουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα την ημέρα, διπλάσια από τον αριθμό που υπήρχε πριν από μία εβδομάδα. Τις τελευταίες επτά ημέρες, έχουν μολυνθεί από τον ιό περισσότερα από 11,2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Το σχετικό Link της ανάρτησης από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

(φωτογραφία: Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια