Η Γονιδιωματική Επιτήρηση στην Ελλάδα, η «Ο» και τι αποκαλύπτει το Reuters

Απόψεις
Η Γονιδιωματική Επιτήρηση στην Ελλάδα, η «Ο» και τι αποκαλύπτει το Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στοιχεία που η Ελλάδα στέλνει στις διεθνείς βάσεις δεδομένων, με βάση τα δείγματα αλληλούχισης που γίνονται και της γονιδιωματικής επιτήρησης, για τις μεταλλάξεις

Στη σημερινή ανάλυση στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία, από αυτά που η Ελλάδα στέλνει στις διεθνείς βάσεις δεδομένων, με βάση τα δείγματα αλληλούχισης που γίνονται και της γονιδιωματικής επιτήρησης, για τις μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση στη χώρα μας, σαφή εικόνα δεν έχουμε, αφού έχουμε αφενός την επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας και αφετέρου την επικοινωνιακή εικόνα της πανδημίας. Παράλληλα στην ίδια εκπομπή παρατέθηκε δημοσίευμα ανάλυση του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου, με βάση έκθεση του αμερικανικού CDC, αναφορικά με την μετάλλαξη «Ο» και την ικανότητα ανταπόκρισης σε αυτή την μετάλλαξη των εμβολιασμένων.

Πρώτο διάγραμμα:

14 Ιουνίου 2021 η Δέλτα «ανιχνεύεται» σε ποσοστό 0,55%, αν και η έξαρση δεν θα μπορούσε να αποδοθεί σε κάτι που είχε τόσο μικρό %.

Πάμε στη συνέχεια άλλο διάγραμμα:

28 Ιουνίου δηλαδή μέσα σε δύο εβδομάδες σε μια κατακόρυφη γραμμική πορεία έφτασε στο 7,14%.

Στη συνέχεια:

Στις 26 Ιουλίου μέσα σε ένα μήνα! Συνεχίζοντας αυτή την εκθετική πορεία που στο διάγραμμα απεικονίζεται σαν μια κάθετη γραμμική πορεία, έφθασε να αποτελεί το 96,89% των δειγμάτων στα κρούσματα που ανιχνεύονταν.

Περιέργως πως , μόλις δέκα μέρες μετά ρίχνει και μια πτώση, καταμεσής τον Αύγουστο με τουρισμό από παντού,  και φτάνει στο 91,74%  για να ξανανέβει και πάλι αμέσως μετά, μήπως κάτι δεν πάει καλά ;

Πως όμως είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά αφορούν την επιδημιολογική εικόνα;

Θα σκεφτείτε, έχοντας κάνει αλληλούχιση,  δηλαδή γονιδιωματική επιτήρηση.

Για να δούμε τι είδους αλληλούχιση γίνονταν τότε:

Στις 14 Ιουνίου το ποσοστό αλληλούχισης – αν και πολύ χαμηλό παρά τις οδηγίες και συστάσεις των διεθνών οργανισμών - σε σχέση με εκείνο των άλλων χωρών, είναι 1,40%.

Τι θα έπρεπε λοιπόν να περιμένει κανείς εν όψει της εμφάνισης της Δέλτα σε παγκόσμια κλίμακα;

Τι θα έπρεπε λοιπόν να περιμένει κανείς, με δεδομένες τις συστάσεις και προειδοποιήσεις του επικεφαλής του Iδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ);

Θα περίμενε να αυξηθεί η αλληλούχιση και η γονιδιωματική επιτήρηση έγινε αυτό ;

Τότε τουλάχιστον δεν γίνονταν, για να δούμε και τη συνέχεια:

28 Ιουνίου το ποσοστό είναι 1,40%.

Συνεχίζουμε :

 

12 Ιουλίου δηλαδή ένα μήνα περίπου μετά ποσοστό 1,50%.

Ωστόσο στα προηγούμενα διαγράμματα η συμμετοχή της Δέλτα στα κρούσματα ήταν εκθετική, στο ίδιο πάντα διάστημα ,τι γίνεται εδώ;

Πάμε στη συνέχεια:

23 Αυγούστου με έξαρση της  Δέλτα το ποσοστό αλληλούχισης είναι μόνο  0.40%;

Αντί να αυξάνει η αλληλούχιση, μειώνεται; Και τότε πως ξέρουμε ότι υπάρχει αυτό το ποσοστό της Δέλτα στη χώρα;;

Ό,τι και να πει κανείς δεν υπάρχει δικαιολογία, ακόμη και η χρονοκαθυστέρηση που μπορεί να υπάρχει από τη λήψη των δειγμάτων μέχρι το αποτέλεσμα της αλληλούχισης.

Το Δημοσίευμα του Reuters ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News