Η «O», οι μελέτες MEDRVIX-NATURE και η «παραποίηση» των αναφορών Μπουρλά

Απόψεις
Η «O», οι μελέτες MEDRVIX-NATURE και η «παραποίηση» των αναφορών Μπουρλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, παρουσιάστηκε σήμερα ο τρόπος που έγινε σε ελληνικά ΜΜΕ αλλά και από κάποιους επιστήμονες, η παρουσίαση των όσων είπε ο CEO της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά, αλλά και οι πρωτότυπες αναφορές των δηλώσεών του, αναφορικά με την μετάλλαξη «Ο» και την απόκριση των εμβολίων σε αυτή, με χαρακτηριστικότερο όλων, ότι ο CEO της Pfizer, προσεγγίζει με εξαιρετική προσοχή το θέμα δηλώνοντας ότι περιμένουμε να μάθουμε για αυτή περισσότερα ως το τέλος του χρόνου και χωρίς αναφορές από τον ίδιο για 3η δόση που καλύπτει την «Ο», αλλά αναφορές για την έρευνα ενός νέου εμβολίου, που μπορεί να παραχθεί σε 100 ημέρες και που όταν γνωρίζουμε περισσότερα για την «Ο», θα μπορεί να καλύπτει και αυτή την μετάλλαξη.

Στην ίδια ανάλυση παρατέθηκαν τα συμπεράσματα από μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στο MEDRXIV, ενδεχομένως πριν από τις δηλώσεις Μπουρλά, ο οποίος, ο ίδιος έτσι κι αλλιώς έχει δηλώσει ότι είναι νωρίς ακόμη για να ξέρουμε και πολύ περισσότερο να εκτιμήσουμε τα τελικά αποτελέσματα των εργαστηριακών και όχι των πληθυσμιακών δεδομένων, σε σχέση με το κατά πόσον το εμβόλιο της Pfizer, εξακολουθεί να διατηρεί την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις βαριές μορφές της νόσου, ακόμη κι από την παραλλαγή Omicron ή για να το πούμε διαφορετικά: κατά πόσον η  παραλλαγή Omicron, μπορεί να διαφεύγει από το εμβόλιο, ως μη εξουδετερούμενη από αυτό.

Την ίδια στιγμή, με σχετική αναφορά καταδείχτηκε πως δηλώσεις όπως αυτές του Ceo της Pfizer, δεν μπορούν να ερμηνεύονται χωρίς κάποιος να παρακολουθεί τις σχετικές αναφορές για το αμερικανικό χρηματιστήριο και τέλος παρατέθηκε απόσπασμα από χθεσινή (08/12/21) μελέτη στο Nature . Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο τύπους εργαστηριακών δοκιμών για να εξετάσουν πόσο καλά μπορεί η Omicron να διαφύγει από την εξουδετέρωση ή το μπλοκάρισμα του ιού από τα αντισώματα που έχουν αποκτηθεί από τον εμβολιασμό και τη προηγηθείσα νόσηση.

Η μία προσέγγιση χρησιμοποιεί μολυσματικά σωματίδια SARS-CoV-2, που συνήθως απομονώνονται από άτομα που έχουν μολυνθεί με Omicron. Η άλλη χρησιμοποιεί σωματίδια ψευδοϊού - μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση ενός άλλου ιού (συχνά του HIV) που χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη της ακίδας - σπάικ SARS-CoV-2 για να μολύνει τα κύτταρα. Τα αποτελέσματα των τεσσάρων ξεχωριστών ομάδων υποδηλώνουν όλα ότι η Omicron αμβλύνει την ισχύ των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη κυκλοφορούσα παραλλαγή του SARS-CoV-2. Ωστόσο, η έκταση της διαφυγής της Omicron διέφερε μεταξύ των διαφόρων μελετών, οι οποίες εξέτασαν αίμα από άτομα με διαφορετικό ιστορικό εμβολιασμού και μόλυνσης».

1)Οι αυτούσιες δηλώσεις του Ceo της Pfizer

2)H Μελέτη στο MEDRVIX

3)Οι αναφορές επιδραστικότητας στο Χρηματιστήριο

4)Η Μελέτη στο NATURE

(Φωτογραφία αρχείου INTIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News