Βανταράκης: Απουσιάζουν μονίμως, μέτρα δημόσιας υγείας για ανακοπή της διασποράς του κορωνοϊού

Απόψεις
Βανταράκης: Απουσιάζουν μονίμως, μέτρα δημόσιας υγείας για ανακοπή της διασποράς του κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τρέχουμε διαρκώς πίσω από τους δείκτες και την έξαρση των κρουσμάτων που έχουν βασικό άξονα την αντιμετώπιση της νοσοκομειακής πίεσης και όχι την ανακοπή της διασποράς του ιού», τονίζει ο Απόστολος Βανταράκης

«Εξακολουθούμε να τρέχουμε διαρκώς πίσω από τους δείκτες και την έξαρση των κρουσμάτων με εκ των υστέρων μέτρα, που έχουν βασικό άξονα την αντιμετώπιση της νοσοκομειακής πίεσης και όχι το σπάσιμο των αλυσίδων μετάδοσης του ιού και της νόσου, στη κοινότητα», τονίζει ο καθηγητής Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Πατρών, Απόστολος Βανταράκης, μιλώντας σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη.

Αναρωτιέται, πως από τη στιγμή που το πιστοποιητικό της Ε.Ε. μετά από εμβολιασμό δεν έχει ημερομηνία λήξης για την ώρα, αλλά στην Ελλάδα το αντίστοιχο θα λήγει ένα μήνα μετά την παράλειψη από την λήξη εξαμήνου για τους άνω των 60 στον εμβολιασμό, θα εφαρμοστεί το μέτρο για όσους θα μπορούν να κινούνται με το ευρωπαϊκό ή να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Επιμένει, ότι κλειδί είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για παρέμβαση ακόμη και για τα εμβολιαστικά προγράμματα στη κοινότητα, εξηγεί γιατί για  πρακτικούς  λόγους θα  κυνηγάμε διαρκώς  την «ουρά του τείχους» ανοσίας από τους εμβολιασμούς, οι οποίοι όπως είπε είναι πολύτιμο όπλο στα χέρια της κοινωνίας αλλά όχι η μοναδική συνθήκη για να καταστεί ενδημικός ο ιός, για καθαρά αντικειμενικούς  λόγους.

Ο κ. Βανταράκης επεσήμανε ταυτόχρονα, πως προφανώς και δεν αρκεί ο εμβολιασμός μιας συγκεκριμένης μερίδας του πληθυσμού για να καταστεί ο ιός ενδημικός. Για να καταστεί ενδημικός χρειάζονται προϋποθέσεις και η εμβολιαστική κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού, αποτελεί μια από αυτές και φυσικά όχι τη μοναδική.

Ειδικότερα όμως για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο συγκεκριμένος ιός δεν μπορεί να καταστεί σαν τη γρίπη, από τη δράση και μόνο ενός εμβολίου, όσο αποτελεσματική και ασφαλής να είναι αυτή.

Είναι άλλο πράγμα να ενδημεί και άλλο πράγμα να συμπεριφέρεται σαν τη γρίπη. Για να υπάρξουν και τα δυο θα πρέπει ο ιός να χάσει τα παθογόνα χαρακτηριστικά του που τον έχουν καταστήσει σε αυτό τον υπερθετικό βαθμό θανατηφόρο, είτε από κάποια πιθανή προοδευτική βιολογική εκφύλιση, είτε εφόσον μειωθούν οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό με την ανακάλυψη και χρήση αποτελεσματικών για την αντιμετώπισή του φαρμακευτικών ουσιών και θεραπευτικών σχημάτων και φυσικά και των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

 (φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News