Γιαννακάκης: Τι συμβαίνει στην Ιταλία με την Πανδημία

Απόψεις
Γιαννακάκης: Τι συμβαίνει στην Ιταλία με την Πανδημία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιταλία σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες της Ευρώπης και σε εντελώς αντίστροφη πορεία από το «μαύρο» πρώτο κύμα που την έπληξε

Ο καθηγητής Παθολογοανατομίας στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα στη Ρώμη, Κωνσταντίνος Γιαννακάκης, μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και το Γιώργο Σαχίνη, παραθέτοντας τα δεδομένα και τα μέτρα δημόσιας υγείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή το τελευταίο 5μηνο στην Ιταλία, με στόχο να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης και διασποράς του ιού και της νόσου Covid-19.

Όπως είπε, η Ιταλία σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες της Ευρώπης και σε εντελώς αντίστροφη πορεία από το «μαύρο» πρώτο κύμα που την έπληξε, χωρίς βέβαια με αυτό τον ιό να υπάρχει καμία βεβαιότητα, όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στο χειμώνα.

Ο κ. Γιαννακάκης σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι στο Πανεπιστήμιο που διδάσκει, η επιδημιολογική επιτήρηση όλων, χωρίς διαχωρισμό, είναι καθημερινή και n –line, με διάθεση στην ακαδημαϊκή κοινότητα  δωρεάν, μοριακών τεστ, σε περιόδους έντονης κινητικότητας.

Το ψηφιακό σύστημα ιχνηλάτησης του Πανεπιστημίου Sapienza ,  ενημερώνει αυτόματα τους καθηγητές,  με mail για τους φοιτητές που παρακολούθησαν μάθημα σε αμφιθέατρο με κρούσμα και τους βάζει σε επταήμερη καραντίνα και υποχρεωτικό τεστ μετά. Η χρήση των αμφιθεάτρων δεν έχει εξουσιοδοτηθεί ακόμα στο 100%, είναι στο 70%  ενώ  οι παρουσίες των φοιτητών ελέγχονται καθημερινά από τους Διδάσκοντες και καταχωρούνται on line.

Ευρώπη: Ξανά τα κρούσματα στα ύψη

Την ίδια ώρα οι μολύνσεις του κορωνοϊού σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι ξανά στα ύψη με αποτέλεσμα να επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα. Ειδικοί ελπίζουν ότι η καμπύλη νοσηλειών δεν θα ακολουθήσει την ίδια τάση, η οποία θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού.

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα – που στοχεύουν πρωτίστως στους ανεμβολίαστους- ενώ ήδη στην Ολλανδία ξεκίνησε η συζήτηση για επιβολή μερικού lockdown.

Η επιβολή νέων lockdown είναι κάτι που δεν εξετάζουν πολλές ανεπτυγμένες χώρες μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.

Ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων, που άρχισε να αυξάνεται ξανά στις αρχές Οκτωβρίου, είναι ο υψηλότερος από την έναρξη της πανδημίας, ακόμα κι αν οι μέθοδοι διεξαγωγής τεστ έχουν αλλάξει πολύ από την άνοιξη του 2020.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, έχουν καταγραφεί περίπου 2.125.775 κρούσματα ή 303.682 ημερησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με απολογισμό που καταρτίζει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές. Το ποσοστό αυτό είναι 13% υψηλότερο από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η τρέχουσα αύξηση επικεντρώνεται κυρίως σε πέντε χώρες που από μόνες τους αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των νέων εβδομαδιαίων κρουσμάτων στην περιοχή: Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Τουρκία και Ουκρανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News