Κονδύλης: Στρατηγική μετριασμού αντί ελέγχου της Πανδημίας

Απόψεις
Κονδύλης: Στρατηγική μετριασμού αντί ελέγχου της Πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για τον έλεγχο της επιδημίας.

Ο Ηλίας Κονδύλης, Αναπλ. Καθηγητής ΠΦΥ – Πολιτικής Υγείας, ΑΠΘ, μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και το Γιώργο Σαχίνη, με αφορμή την δημοσίευση πρόσφατα εργασίας του από κοινού με τον Αλέξη Μπένο, Ομότιμο Καθηγητή Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και ΠΦΥ, ΑΠΘ.

Η εργασία αφορούσε στην διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο μέτρων κατά τους πρώτους μήνες επαναλειτουργίας του Α.Π.Θ. και των επιπτώσεων που έχει αυτή η διαχείριση στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Α.Π.Θ. με προεκτάσεις στην ίδια την κοινότητα, όπου η διασπορά του ιού και της νόσου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ο κ. Κονδύλης, επεσήμανε ότι πολλές χώρες με τους φορείς διαχείρισης της πανδημίας διεθνώς (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει την αποδεδειγμένα αποτελεσματική στρατηγική εξάλειψης/ελέγχου της νόσου στην κοινότητα (elimination strategy – στρατηγική βάσει της οποίας επιχειρείται η σημαντική μείωση της διασποράς της επιδημίας στην κοινότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και η γρήγορη αντιμετώπιση των εξάρσεων όταν και όπου αυτές εμφανίζονται) διολισθαίνοντας στην επικίνδυνη στρατηγική μετριασμού της επιδημίας (mitigation strategy – στρατηγική βάσει της οποίας αφήνεται ανεξέλεγκτη η διασπορά της επιδημίας, επικεντρώνοντας μόνο στη θεραπευτική αντιμετώπιση των υγειονομικών της επιπτώσεων), διακηρύσσοντας σε όλους τους τόνους ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» και να αποδεχθούμε ως «αναπόφευκτο γεγονός ότι εμβολιασμένοι και μη κάποια στιγμή θα νοσήσουμε από COVID-19». Η στρατηγική αυτή, είπε, εκτός από επικίνδυνη είναι και αναποτελεσματική.

Η καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού της ακαδημαϊκής κοινότητας (εκπαιδευτικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι, φοιτήτριες/τές), αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για τον έλεγχο της επιδημίας.

Τα εμβολιαστικά κενά σε κάθε χώρα ή τοπικό πληθυσμό, οι τεράστιες ανισότητες στην εμβολιαστική κάλυψη των πληθυσμών σε πλανητικό επίπεδο, η σχετική μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου και η ανάδυση νέων στελεχών του SARS-CoV-2 καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συνδυασμού των εμβολίων με όλα τα αναγκαία μέτρα δημόσιας υγείας (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συνωστισμού, επαρκή αερισμό κλειστών χώρων, επιδημιολογική επιτήρηση,  γενικό δωρεάν testing εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων , ιχνηλατήσεις και απομονώσεις κρουσμάτων) για τον διαρκή έλεγχο της εξάπλωσης του SARS-CoV2 και την αποφυγή νόσησης από την COVID-19 σε όλο τον πληθυσμό, εντός και εκτός πανεπιστημίων.

Παρέπεμψε δε, σε χώρους όπως τα ΜΜΜ και το εργασιακό περιβάλλον, όπου η ανεξέλεγκτη κατάσταση , στην ουσία συμβάλλει στη περαιτέρω διασπορά και όχι στο σπάσιμο των αλυσίδων μετάδοσης.

Κατέληξε δε στην εκτίμηση ότι επειδή η λανθασμένη στρατηγική συνεχίζεται, η κατάσταση με την διασπορά στη κοινότητα, δυστυχώς δεν προβλέπεται να αναχαιτίζεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News