Πανδημία: «Τις πταίει» για την έξαρση και αλήθειες για τα τεστ αντισωμάτων

Απόψεις
Πανδημία: «Τις πταίει» για την έξαρση και αλήθειες για τα τεστ αντισωμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνευ ελέγχου έξαρση της πανδημίας , σε μια περίοδο που αντί να τεθούν κρίσιμα ερωτήματα, τα μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα και όχι δημόσιας υγείας, διαδέχονται το ένα το άλλο

Στην σημερινή ανάλυση στην εκπομπή του 98.4 με τον Γ. Σαχίνη, αρχικά τέθηκε το ζήτημα του «τις πταίει και τι φταίει» για την νέα άνευ ελέγχου έξαρση της πανδημίας , σε μια περίοδο που αντί να τεθούν κρίσιμα ερωτήματα, τα μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα και όχι δημόσιας υγείας, διαδέχονται το ένα το άλλο. Στην ανάλυση , επιχειρήθηκε να απαντηθεί με τα υπάρχοντα δεδομένα, τι άλλαξε μέσα στο 2021 , τι καινούργιο έγινε και πάμε χειρότερα στους δείκτες της πανδημίας κι αν  άραγε μετά από τα νέα μέτρα θα πάμε ενδεχομένως  καλύτερα . Ταυτόχρονα, η ανάλυση παρέθεσε ένα εξόχως αποκαλυπτικό άρθρο του συντάκτη της Washington Post ,  Lindsay Bever, για τα ζητήματα της ανοσίας, των αντισωμάτων και των δοκιμασιών ανίχνευσης των αντισωμάτων.

Τι λέει το άρθρο μεταξύ άλλων  : «Υπάρχει εξέταση για τη μέτρηση της ανοσίας απέναντι στη COVID-19; Δηλαδή, μπορούμε να πούμε αν το εμβόλιο πέτυχε το στόχο του, εάν είχε αποτέλεσμα  ή αν έχουμε αναπτύξει φυσική ανοσία; Πράγματι, οι επιστήμονες μπορούν κάλλιστα να μετρήσουν τα αντισώματα εκείνα που παράγονται από το εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού και εκείνα από τη φυσική νόσηση από τη COVID-19. Υπάρχουν επιπλέον και περίτεχνα τεστ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές για να μπορέσουν να διαχωρίσουν τα μεν από τα δε, δηλαδή εκείνα που παράγονται λόγω του εμβολίου και εκείνα που παράγονται λόγω του ιού. Επειδή όμως οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν όλο και περισσότερα σχετικά με τον ιό και επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί έναν πολύπλοκο μηχανισμό, είναι δυνατόν το τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων, να μην δείξει αν ένα άτομο είναι προστατευμένο ή πόσο προστατευμένο είναι από την ασθένεια, δήλωσε ο William Moss, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Πρόσβασης στον Εμβολιασμό στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins….

Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος για να δείτε αν έχετε αντισώματα κατά του κορωνoϊού, αλλά αυτό το τεστ μπορεί να μην σας πει κάτι περισσότερο από αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το CDC  και πολλοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η εξέταση αντισωμάτων δεν συνιστάται για την αξιολόγηση της ανοσίας».

Δοκιμασίες Ανίχνευσης Αντισωμάτων

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε προηγούμενες εκπομπές, εκτενώς μάλιστα για τα ζητήματα της ανοσίας, των αντισωμάτων και των δοκιμασιών ανίχνευσης των αντισωμάτων.

Όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει και να ψάξει στο site. Εκεί θα τις βρει αναρτημένες.

Ωστόσο σήμερα θα ήθελα να κάνω μια σύντομη παρέμβαση, επειδή διακρίνω μια υστερία από πλευράς διαχειριστικού επιτελείου, σε μια προσπάθεια να επιβάλλουν και την Γ΄ Δόση επειδή  - όπως ισχυρίζονται – οι δυο προηγούμενες δεν φτάσανε !!!

Εκτός  λοιπόν από το χθεσινό άρθρο, που ήταν αρκετά αποκαλυπτικό, θα παραθέσω σήμερα ένα πολύ σύντομο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην  Washington Post, μια εφημερίδα με αδιαμφισβήτητο κύρος.

Ακούστε λοιπόν Τι λέει το άρθρο :

Υπάρχει εξέταση για τη μέτρηση της ανοσίας απέναντι στη COVID-19; Δηλαδή, μπορούμε να πούμε αν το εμβόλιο πέτυχε το στόχο του, εάν είχε αποτέλεσμα  ή αν έχουμε αναπτύξει φυσική ανοσία;

Πράγματι, οι επιστήμονες μπορούν κάλλιστα να μετρήσουν τα αντισώματα εκείνα που παράγονται από το εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού και εκείνα από τη φυσική νόσηση από τη COVID-19. Υπάρχουν επιπλέον και περίτεχνα τεστ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές για να μπορέσουν να διαχωρίσουν τα μεν από τα δε, δηλαδή εκείνα που παράγονται λόγω του εμβολίου και εκείνα που παράγονται λόγω του ιού.

Επειδή όμως οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν όλο και περισσότερα σχετικά με τον ιό και επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί έναν πολύπλοκο μηχανισμό, είναι δυνατόν το τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων, να μην δείξει αν ένα άτομο είναι προστατευμένο ή πόσο προστατευμένο είναι από την ασθένεια, δήλωσε ο William Moss, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Πρόσβασης στον Εμβολιασμό στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ακούστε γιατί:

Πρώτον, τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ενδέχεται να μην αναζητούν τα αντισώματα που προστατεύουν από τη λοίμωξη. Ο Δρ. Moss επισήμανε ότι πολλές εξετάσεις που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια μετρούν μια ποικιλία αντισωμάτων, αλλά όχι απαραίτητα αυτά που προστατεύουν από τον ιό.

Οι εξετάσεις ανίχνευσης εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετρούν τα εξουδετερωτικά αντισώματα που συνδέονται με την πρωτεΐνη spike και εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει σε υγιή κύτταρα, εμποδίζοντάς τον έτσι να πολλαπλασιαστεί στο σώμα, ανέφερε χαρακτηριστικά. Εντούτοις, συμπλήρωσε, οι δοκιμασίες αυτές δεν είναι ευρέως διαθέσιμες.

Δεύτερον, παρόλο που οι επιστήμονες έχουν μια σαφέστερη αντίληψη στις μέρες μας, σχετικά με το ποιο επίπεδο ανοσίας είναι προστατευτικό, ωστόσο δεν υπάρχει μαγικός αριθμός.

Στη συνέχεια ο Δρ. Moss διευκρίνισε : «Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των επιπέδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και της προστασίας, αλλά προς το παρόν, δεν έχουμε ακόμη ορίσει ένα όριο κι ούτε είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε κάποτε να το ορίσουμε».

 «Αυτό που θα θέλαμε να μπορούμε να πούμε είναι ότι τα επίπεδα αντισωμάτων πάνω από ένα ορισμένο όριο είναι προστατευτικά και ότι τα επίπεδα αντισωμάτων κάτω από ένα ορισμένο όριο δεν είναι προστατευτικά. Αλλά όμως, η βιολογία δεν είναι τόσο απλή», πρόσθεσε.

Και, εν πάση περιπτώσει, τα αντισώματα είναι μόνο ένα μέρος αυτού του ζητήματος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει επίσης κύτταρα μνήμης, λευκά αιμοσφαίρια γνωστά ως κύτταρα μνήμης Β και προστατευτικά κύτταρα Τ. Έτσι, ακόμη και όταν τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ανακαλέσει αυτά τα κύτταρα μνήμης προκειμένου να ανταποκριθεί σε μια πρόκληση. Έτσι τα Β κύτταρα αρχίζουν να παράγουν περισσότερα αντισώματα, ενώ τα Τ κύτταρα εργάζονται για να επιτεθούν και να σκοτώσουν, όσα κύτταρα έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος για να δείτε αν έχετε αντισώματα κατά του κορωνoϊού, αλλά αυτό το τεστ μπορεί να μην σας πει κάτι περισσότερο από αυτό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το CDC  και πολλοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η εξέταση αντισωμάτων δεν συνιστάται για την αξιολόγηση της ανοσίας.

Αυτά λένε οι επιστήμονες εκεί που πάνε και μαθαίνουν οι δικοί μας.

Ωστόσο οι δικοί μας τι λένε ;

Λένε ότι μετράνε αντισώματα, λένε ότι τα στέλνουν μάλιστα και στην Αμερική,

αυτό ακούσαμε προχθές το βράδυ στη διάλεξη που έδωσε ένας καθηγητής

που ;

μα που αλλού στο Σκάι

μας είπε δηλαδή ότι στέλνουν τις εξετάσεις για μέτρημα στην Αμερική

που συγκεκριμένα δεν θέλετε να ξέρετε

γιατί αν ακούσετε που τις στέλνουν και ποιός τις κάνει θα καταλάβετε πολλά

το νοσοκομείο Αλεξάνδρας είναι ο Αποστολέας και ο Αποδέκτης είναι ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας στις ΗΠΑ,  κ. Παυλάκης

δηλαδή τις στέλνουν για μέτρημα

εκεί που όπως λέει ο Λίντσεϊ Μπέβερ (Lindsay Bever) στην Washington Post, μάλλον φαίνεται να μην τα μετράνε, επειδή όπως λένε δεν οι εξετάσεις των αντισωμάτων δεν συνιστώνται για την αξιολόγηση της ανοσίας !!!

αν δεν συνιστώνται για την αξιολόγηση της ανοσίας

τότε γιατί τις μετράνε οι δικοί μας;

μπορεί να συνιστώνται για κάτι άλλο και τι ;

αν όχι για την ανοσία, μήπως για την .......

Οι δικοί μας όμως επιμένουν

Φαίνεται ότι ξέρουν καλύτερα

Πάντως απ’ ότι θυμάμαι ο  κ. Μαγιορκίνης το ζήτημα

το χε κάνει Μαργαρίτα που τη μαδούσε

μια δεν χρειάζεται να μετράμε στην αρχή όταν ήθελε να υποστηρίξει ότι το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό ακόμη κι αν τα τεστ δεν ανίχνευαν αντισώματα

ενώ τώρα μας λένε κάντε Γ’ δόση επειδή κάνουμε τεστ και δεν βρίσκουμε αντισώματα

από κει να καταλάβετε τι μας ταΐζουν

δεν λέω τι μας ψεκάζουν για να μην παρεξηγηθώ !!!

και τέλος πάντων αφού οι εξετάσεις ανίχνευσης αντισωμάτων δεν είναι ενδεικτικές για το

εάν και κατά πόσον ένα άτομο έχει ανοσία απέναντι στην  COVID-19

τότε που βασίζονται όλες αυτές οι μελέτες

  • που μιλάνε για την μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου περιορίζοντας το χρόνο ανοσίας στους έξη μήνες
  • που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα της Γ΄ Δόσης και σε λίγο της Δ΄ και ούτω καθ’ εξής, μάλλον έπεται και συνέχεια
  • αλλά ακόμη κι αυτές που μιλάνε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ας αποφασίσουν λοιπόν κι ας μας πουν επιτέλους

τι μετράνε

πως μετράνε

γιατί μετράνε

για να πάρουμε κι εμείς με τη σειρά μας – όπως κι εκείνοι – τα δικά μας μέτρα !!!

Ένα αποκαλυπτικό άρθρο συντάκτη της Washington Post

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News