Γιώργος Σαχίνης

Δαββέτας: «Είχε ελληνικές ρίζες ο Ναπολέων;»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης μέσα από το βιβλίο του «Είχε ελληνικές ρίζες ο Ναπολέων;» ρίχνει φως στο θέμα καταγωγής του Ναπολέων

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, ποιητής, εικαστικός, γεω-πολιτιστικός αναλυτής, Δημοσθένης Δαββέτας , με αφορμή το νέου του βιβλίο – έρευνα «Είχε ελληνικές ρίζες ο Ναπολέων;» (εκδ. Κάκτος) μιλάει στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη.

Διαβάστε επίσης 

⇒ Ιεράπετρα: Εργασίες αποκατάστασης στο σπίτι που φιλοξενήθηκε ο Μεγάλος Ναπολέοντας (βίντεο)

Το βιβλίο αυτό, είπε ο κ. Δαββέτας,  είναι μια σύνθεση ιστορικών στοιχείων, προϊόν έρευνας, τα οποία αφήνουν ανοικτό το θέμα της εκ πατρός ,εκ Μάνης, ελληνικής καταγωγής του Ναπολέοντα.

Ο ίδιος ούτε το δέχτηκε ούτε το αρνήθηκε δημόσια, παρά την τεράστια ελληνική κουλτούρα που κατείχε. Γιατί; Αυτές είναι οι 2 πλευρές του σε  100 σελίδες πονήματος του Δ. Δαββέτα, που ερεύνησε τ ‘αρχεία της Γένοβας και κείμενά του 17ου και 18ου αιώνα.

Η επίσκεψη του Αυτοκράτορα Ναπολέοντα επιβεβαιώνεται, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δαββέτας, υπάρχει ντοκουμέντο το σημείωμα που έδωσε στην γυναίκα που τον φιλοξένησε στην Ιεράπετρα, για έναν ανοιχτό λογαριασμό του Γάλλου πρόξενου.

Στο σπίτι που φιλοξένησε τον Ναπολέων στο Δήμο Ιεράπετρας έχουν ξεκινήσει οι εργασίες προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να επανέλθει ιστορικά.

Συγκεκριμένα, σε πυρετώδεις ρυθμούς κινείται ο δήμος Ιεράπετρας ώστε να είναι έτοιμο μέχρι  τους επόμενους επτά μήνες το σπίτι που φιλοξένησε το Μέγα Ναπολέοντα σύμφωνα πάντοτε με το θρύλο που κάνει γνωστή την παρουσία του στην Ιεράπετρα χωρίς να έχει ωστόσο επαληθευτεί ιστορικά. Το συγκεκριμένο σπίτι είναι πολύ κοντά στο λιμάνι και βρίσκεται στη συνοικία  Κάτω Μέρα και εφόσον θα είναι έτοιμο, θα είναι  ανοικτό και προσβάσιμο σε τουρίστες αλλά και σε κατοίκους της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι θα θέλουν να πληροφορηθούν για το σύντομο χρονικό διάστημα που έζησε ο Ναπολέων στο νησί μας.

Ο δήμος Ιεράπετρας επενδύει σε αυτό το σπίτι, θεωρώντας το ένα ακόμη πολιτισμικό πλεονέκτημα στην ιστορία του τόπου.

Μάλιστα, παρόμοια αντίληψη έχουν και οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι έχουν δώσει το όνομα «Ναπολέων» σε πολλά μαγαζιά, καφετέριες κ.α.

Η παρουσία του Ναπολέοντα στην Κρήτη

Προτού ο Ναπολέων πραγματοποιήσει μια σειρά επιτυχημένων εκστρατειών στη Δυτική Ευρώπη, έλαβε μέρος σε μια εκστρατεία στην Αίγυπτο. Ο σκοπός ήταν εθνικός και εμπορικός αφού ήθελε ο ίδιος να επιβεβαιώσει πως το γαλλικό εμπόριο στην περιοχή της Αιγύπτου δεν κινδυνεύει από «επίδοξους ανταγωνιστές», αλλά και να τερματίσει την πρόσβαση των Βρετανών στις Ινδίες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του  προς την βορειοανατολική Αφρική, υποστηρίζεται πως παρέμεινε για ένα βράδυ σ΄ ένα σπίτι στην Ιεράπετρα.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια