Μαργαρίτης: Οι κρίσιμες αναμετρήσεις που οδήγησαν στη θεμελίωση της ανεξαρτησίας

Απόψεις
Μαργαρίτης: Οι κρίσιμες αναμετρήσεις που οδήγησαν στη θεμελίωση της ανεξαρτησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το βιβλίο του «Η Υπεράσπιση της Ελεύθερης Ελλάδας, 1825 - 1827: Οι κρίσιμες αναμετρήσεις που οδήγησαν στη θεμελίωση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» μίλησε ο Γιώργος Μαργαρίτης

Με αφορμή το νέο βιβλίο με τίτλο «Η Υπεράσπιση της Ελεύθερης Ελλάδας, 1825 - 1827: Οι κρίσιμες αναμετρήσεις που οδήγησαν στη θεμελίωση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης.

Όπως τόνισε ο κ. Μαργαρίτης τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης η Ελλάδα, υπήρχε πλέον ως ανεξάρτητη πολιτική οντότητα. Είχε θεσμούς, είχε κυβέρνηση, είχε πολιτικό σώμα, είχε νόμους και κανονισμούς. Είχε επιπλέον και μια πρώτη μορφή διεθνούς αναγνώρισης και παρουσίας διαμέσου κυρίως των εξωτερικών δανείων που συνομολόγησε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ οπωσδήποτε δεν επρόκειτο για ένα σταθερό και ευνομούμενο κράτος .Οι διαμάχες γύρω από την πολιτική εξουσία χώριζαν τις διάφορες συνιστώσες των ισχυρών κοινωνικών ομάδων που προϋπήρχαν ή που δημιουργήθηκαν στη νέα κατάσταση. Οι εμφύλιοι πόλεμοι αποτύπωναν δυναμικά αυτούς τους βίαιους ανταγωνισμούς. Την ίδια εποχή ο χθεσινός δυνάστης ετοίμαζε τη δική του αντεπίθεση. Στην Κωνσταντινούπολη επιστράτευαν όλες τις δυνατότητες της οθωμανικής εξουσίας, η οποία έδινε την εντύπωση πως έβγαινε με δυσκολία από χρόνιο λήθαργο. Δύο μεγάλοι στρατιωτικοί ηγέτες, ο Κιουταχής και ο Ιμπραήμ, θα έβαζαν στο στόχαστρο την ασταθή ακόμη ελληνική ελευθερία. Η κρίσιμη αναμέτρηση αποτυπώθηκε στις δύο τιτάνιες συγκρούσεις, τις πολιορκίες του Μεσολογγίου και της Αθήνας.

Στο πεδίο του πολέμου όπως περιέγραψε ο κ. Μαργαρίτης οι Έλληνες γνώρισαν καταστροφές και στη μια και στην άλλη περίπτωση. Όπως όμως συμβαίνει συχνά στην ιστορία, ο θρίαμβος των εχθρών της Επανάστασης αποκάλυψε σύμφωνα με τον καθηγητή την αδυναμία τους: μπορούσαν να νικήσουν, δεν μπορούσαν να υποτάξουν. Πάνω στις δύο αυτές καταστροφές και στο αίμα που χύθηκε θεμελιώθηκε στέρεα η Ελληνική Ανεξαρτησία. Αυτό το πλέγμα , κατέληξε, λέει πολλά και εξηγεί για την πορεία 200 χρόνων του νέου Ελληνικού Κράτους με προβολή συμπερασμάτων ακόμη και στο σήμερα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News